MENU

ADE 2019: Waar gaan we heen?

Match made in heaven: G-SHOCK x Mud Masters

oktober 1, 2019 reageren (3) Views: 746 Events Larissa Hendriks

Rechtstreeks ingekochte koffie maakt verschil

Vandaag is het Wereld Koffie Dag! En wat houden we van koffie, dus deze dag moet optimaal gevierd worden. In dit artikel lees je meer over de Fairtrade koffie. Mocht je na dit artikel nog meer willen weten, kan je tot en met 11 oktober nog even bellen met een boer bij Centraal Station! Ben jij al heen gegaan?

Een dag die volledig in het teken van koffie staat. In april lanceerde Fairtrade Original Community Coffee – een Fairtrade en biologische koffielijn, rechtstreeks van de boer uit Colombia. Het direct samenwerken met koffiecoöperatie Red Ecolsierra betekent een kwaliteitskoffie vol smaak én een hogere prijs voor de koffieboer door de extra premie van 44 eurocent per kilo gebrande koffiebonen. Inmiddels zijn deze Fairtrade Original premies over de eerste oogsten uitgekeerd en wordt zichtbaar wat het rechtstreeks inkopen van de koffie betekent voor de koffieboeren en hun families.

Positieve verandering

In 1973 bracht Fairtrade Original de eerste Fairtrade koffie vanuit Guatemala naar Nederland. Inmiddels is het aanbod aan Fairtrade koffie veelzijdig. Toch is er nog veel te doen op het gebied van duurzame koffieketens. De koffiemarkt staat onder druk. De wereldprijs fluctueert sterk en is momenteel historisch laag. Hierdoor moeten veel koffieboeren hun bonen onder de kostprijs verkopen.

Om de toekomst van zowel ons kopje koffie als de toekomst van de koffieboeren en de nieuwe generaties veilig te stellen, is duurzame positieve verandering noodzakelijk. Samen met Albert Heijn zette Fairtrade Original daarom de stap om koffie rechtstreeks ingekocht bij de koffieboer breed toegankelijk te maken door het aan te bieden in supermarkt.

Een totaal van 99.692 kilo

De koffiebonen voor Community Coffee koopt Fairtrade Original direct in bij de boerencoöperatie Red Ecolsierra. Op die manier wordt de keten niet alleen transparanter, maar daarnaast bouwen we ook aan een langetermijnrelatie met de koffieboeren en de coöperatie. Zo biedt Fairtrade Original hen niet alleen een betere prijs, maar ook continuïteit en een toekomstperspectief. Fairtrade Original betaalt naast de standaard Fairtrade minimumprijs, een Fairtrade premie en een
biologische premie nog een extra Fairtrade Original premie.

“It’s beautiful to see that the premiums really help growers to boost their quality of life in the farms.”
Alberto, commercial assistant bij Red Ecolsierra

Onlangs is de Fairtrade Original premie ter waarde van € 39.598,- uitbetaald over de eerste vijf containers groene koffiebonen. Een totaal van 99.692 kilo is de afgelopen maanden vanuit de coöperatie naar Nederland verscheept. De boeren hebben ervoor gekozen om van deze eerste premie een zogenaamde wet mill kit te financieren. Deze wet mill kit bevat verschillende gereedschappen, zoals speciale meetapparatuur, waarmee de boeren het proces van bes tot boon verder kunnen optimaliseren. Daarnaast wordt het geld besteed aan materialen, zoals nieuwe plukmandjes en de grote zakken waarin de koffiebonen naar Nederland worden verscheept.

Bel de Boer vanuit de Community Coffee Gallery

Op dinsdag 1 oktober, Wereld Koffie Dag, opent Fairtrade Original een Community Coffee Gallery op Centraal Station Amsterdam om meer aandacht te vragen voor directe koffieketens. Bekijk in de pop-up expositie de door fotograaf Pieter Bas Bouwman op beeld vastgelegde wereld achter Community Coffee. Onder het genot van een kopje rechtstreeks ingekochte koffie, bel je vanuit de Community Coffee Gallery dagelijks tussen 16.00 en 17.00 uur rechtstreeks met de koffieboer in Colombia en leer je aan de hand van de audiotour meer over rechtstreeks ingekochte koffie, de community van Red Ecolsierra en het proces van bes tot boon.

Dagelijks te bezoeken tussen 11.00 – 19.00 uur van 1 tot en met 11 oktober
‘Bel de Boer’ op doordeweekse dagen tussen 16.00 – 17.00 uur
Centraal Station Amsterdam
Amstelpassage, unit 33b