Drink jij jouw koffie ook graag met melk? De helft van alle Nederlandse koffiedrinkers het liefst wel! Zo blijkt in ieder geval uit een kwantitatief onderzoek uitgevoerd door Ruigrok NetPanel in augustus 2018. Maar hoeveel weten we van koffie met melk af?
In dit artikel delen we de leukste weetjes van Nespresso (over koffie met melk). Weet jij bijvoorbeeld waar de naam cappuccino oorspronkelijk vandaan komt? En op welke temperatuur je het best je melk kan opschuimen?
De eerste stap: de koffie
Koffie is natuurlijk het belangrijkste ingrediënt, maar welke soort koffie gebruik je voor een melkcreatie? Als een echte koffie-met-melk-liefhebber heb je vast en zeker gehoord van de Nespresso Barista Creations. Zo niet, dan mag je blij zijn dat je dit artikel leest! Deze koffiereeks is speciaal ontwikkeld voor een heerlijke combinatie met melk en ook plantaardige alternatieven voor melk zoals haver- en amandelmelk.
Voor de ontwikkeling bestudeerden koffie-experts van Nespresso 6 jaar lang de interactie tussen koffie en melk. In totaal werden er zo’n 20.000 cappuccino’s met verschillende koffies uit 18 gebieden van overal ter wereld getest. Wauw!
Wist je dat: het drinken van koffie de gezondheid verbetert? In “Drink meer koffie’ van de Zweedse dokter Bertil Marklund, vind je een praktische gids vol wijsheid uit Scandinavië, de regio op het gebied van gezond en gelukkig leven. De ouders van deze dokter stierven erg jong, hij bleef niet bij de pakken neer zitten en dook de wetenschap in. Wat blijkt? Jouw levensverwachting wordt voor 25% door genen bepaald en voor 75% door levensstijl. En bij een gezonde levensstijl past dus ook zeker koffie! Wil je er meer van weten? Je kan het boek hier bestellen.
De tweede stap: de melk
Dat de ene melk beter op te schuimen is dan de andere heeft te maken met het proteïnegehalte. Melk bestaat onder andere uit water, proteïne en vet. Hoe hoger het proteïnegehalte van de melk, hoe voller en stabieler het melkschuim wordt. Voor mooi melkschuim gebruik je idealiter volle melk op een temperatuur van 4-6°C. De Aeroccino melkschuimer aan de Nespresso Expert & Milk machine verwarmt de melk vervolgens tot een temperatuur van 65-70°C.
Wist je trouwens dat je ook koud melk schuim kunt maken met de Aeroccino? Ideaal voor een ijskoffie!
Naast de verschillende soorten melk waaruit je kan kiezen, zorgt het gebruik maken van melk er ook voor dat er nieuwe aromaprofielen ontstaan in de koffie! Hierdoor kan je nog meer smaakvariaties creëren… Lijkt ons oneindig!
De derde stap: het samenbrengen
Met onze heerlijk fijne Nespresso Expert & Milk machine, is het maken van de perfecte koffie met melk een eitje. Toch weten we soms nog niet precies waar we mee bezig zijn, tijd voor een korte snelcursus koffie met melk bereiden. Wat voor een recepten kan je allemaal maken?:
Cappuccino
Wordt bereid met een ristretto of espresso en twee gelijke delen warme melk en melkschuim. Een ristretto (25ml) met 30ml warme melk en 30ml romig melkschuim.
Cortado
Een espresso (40ml) waar je 20ml warme melk aan toevoegt en 2 eetlepels melkschuim op de koffie.
Latte Macchiato
De mooie gelaagdheid van een latte macchiato creëer je door 150ml melkschuim in een glas te schenken, een half minuutje te laten staan en daarna de espresso toe te voegen.
Café Latte
Een lungo (110ml) met 200ml warme melk, eventueel bedekt met romig melkschuim.
Flat White
Een espresso (40ml) met 90ml warme melk en een halve centimeter melkschuim.
En dan wil je natuurlijk nog even weten waar de naam cappuccino vandaan komt: uit Wenen! De naam cappuccino komt oorspronkelijk van de Kapuziner Kaffee af. In Wenen wordt koffie meestal gecombineerd met hete melk, niet opgeschuimd dus. Er wordt gezegd dat de naam cappuccino refereert aan de kleur van de dagelijkse kledij van de monniken en zusters – cappuccio.
Als je nu geen koffie-met-melk-kenner bent, dan weten we niet wat je nog meer weten moet! Misschien wil je wel nog meer koffie- en melkrecepten uitproberen? Deze kan je vinden op de website van Nespresso! Onze favoriet? De Pumpkin Spice Latte natuurlijk! Perfect voor de herfst, een zonnetje in jouw koffie mok.