MENU

Brough SS11 Motorcycle

Akrapovic Full Moon Motorcycle

december 15, 2014 reageren (0) Views: 1641 Gadgets Redactie BLVD

BLVD Watch Lessons: Tourbillon

In BLVD Watch leggen wij diverse aspecten van het horloge uit. Horloges zijn tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei soorten en maten én tevens in uitlopende prijscategorieen. Van €30,- tot €300,000,-. Wij nemen je mee in de wondere, ambachtelijke wereld van de horlogemakerij. Met name de technische aspecten die voor de liefhebber buitengewoon interessant zijn komen in deze wekelijkse rubriek aan bod. Prestige, klasse, nijverheid én mechaniek. Deze week bespreken we het Tourbillon.

De Tourbillon werd in 1795 ontworpen door Abraham-Louis Brequet. De Tourbillon (wat ‘wervelwind’ betekent) werd gemaakt om zwaartekracht op de gang van een uurwerk te voorkomen. In deze tijd had men voornamelijk zakhorloges bij zich, deze horloges bevonden zich vaak in een verticale positie waardoor de zwaartekracht op een en hetzelfde punt vat op het gangwerk en zo onnauwkeurig gaat lopen. Dit gangwerk werd in een om zijn as draaiende kooi (Tourbillon-kast) geplaatst zodat het horloge in iedere positie dezelfde wrijving heeft. De invloed van de zwaartekracht werd zo gecompenseerd wat extra precisie tot gevolg heeft.

Tegenwoordig wordt de Tourbillon gezien als ‘top of the bill’, het meest geavanceerde mechanisme wat vaak te zien is omdat het Tourbillon is opengewerkt. Bijzonder luxe materialen als titanium en beryllium worden hiervoor gebruikt. In de onderstaande video krijg je een mooi beeld van dit fraaie stukje werk:

Tags: , , , ,