MENU

Koken met Chef-kok Justin Niessen!

Is een cruise voor gepensioneerden? Hell no!

december 25, 2019 reageren (4) Views: 1261 Travel Larissa Hendriks

Gek op Kerst? Bezoek Belfast!

Wij vonden de plek, waar jij als kerstgek wil zijn. Belfast. Van een heerlijke kerstmarkt tot een overvloed aan mensen in kersttruien (die ze zeker niet wegstoppen onder een jas). Iedereen mag zien hoeveel zin ze hebben in Kerst, daar kunnen wij hier in Amsterdam een voorbeeld aan nemen! Wanneer is het foute-kersttruien-op-werk-dag hier?

Het is niet eens zo ver vliegen, met een paar uurtjes en dan ben je er al! Even wennen wanneer je de taxi pakt naar de stad, want iedereen rijdt natuurlijk aan de verkeerde kant. Wanneer je eenmaal de stad bereikt wordt je vol kerstvreugde ontvangen. Lichtjes hier, kersttruien daar, we voelen ons nu al helemaal op onze plek.

“Heya Folks”

Met een heerlijk Iers accent worden wij ontvangen in het hotel Flint in hartje centrum Belfast. “Heya folks, how ya doin’?” Iedereen vindt het maar gek dat we Amsterdam zijn ontvlucht om de kerstsfeer in Belfast te proeven, “There are also many Christmas marktes and stuff there right?!”. Nou, niet op dit niveau! Naast de bijzonder mooie kerstmarkt op het plein straalt de stad op nog veel meer manieren Kerst uit, we nemen je mee op onze reis.

Officiële foute-kersttruien-naar-kantoor-dag

De eerste avond bezochten wij uiteraard direct de kerstmarkt. Je kent het wel, de welbekende lekkere crêpes, churros en miljoenen kaasjes, maar iets anders trok deze avond onze aandacht: half-baked cookie with warm chocolate… Blijkbaar bestaan kerstengeltjes echt, want deze voelden we bij het proeven van deze lekkernij toch echt op onze tong dansen. De topping van oreo crumbs maakte het helemaal af, kan ik deze hier in Amsterdam ook ergens bestellen?!

Lekker eten, daar kunnen we geen genoeg van krijgen. Maar laten we voor het diner nog eerst even opwarmen met een cocktail en een panoramisch uitzicht op de stad. Zelfs in deze luxe uitziende cocktail bar op de hoogste verdieping van Grand Central Hotel Belfast, zaten mannen in kersttruien in plaats van in pak. Blijkbaar was het vandaag de officiële draag-een-foute-kersttrui-naar-kantoor-dag. Ons doel komende reis was gevonden: een foute kersttrui scoren. We vielen helemaal buiten de toon! En dat terwijl wij zelf ook kerstgek zijn… Dan maar een heerlijk fotootje bij de kerstboom in de ‘gewone-lelijke-trui’.

Kerstdesserts op de kaart

Ook de restaurants snappen de kerstsfeer helemaal. Binnen werd kerstmuziek gespeeld, soms zelfs live! En op de kaart stonden verschillende kerstgerechten. Wij werden verleid door de kaart van Deanes Deli. Onze hoofdgerechten waren vis en risotto, en het nagerecht was pas echt een feestje. Uiteraard kozen we voor een geschikt kerstdessert, en hier in Ierland weten ze de perfecte kerstpudding te maken. Dat is dus zeker een aanrader mocht je hier zelf eens heen gaan! Het is niet een ‘echte’ pudding, meer een vruchtenbroodpudding, geloof ons, deze wil je proeven.

Christmas at Cultra

Ontbijten deden we bij St George’s Market. Mocht je hier zelf ooit terecht komen, vergeet dan de dames van het bakkerskraampje niet op te zoeken. Twee schatten die verdomd goed kunnen bakken. We bleven van de stukjes brood snoepen en hebben hier dan ook zeker ons ontbijt voor de dag ingeslagen. Een goede start voor de lange dag bij het Ulster Museum, ofwel; Christmas at Cultra.

 

Verwelkomd door de groene Ierse kerstman (you only see him here), hupten we al snel vrolijk in het rond op deze prachtige plek. Zelfs nep sneeuw kwam af en toe door de lucht dwarrelen, aan alles was gedacht. Deze mensen weten hoe ze een kerstsfeer teweeg brengen! We love it. In ieder huisje was iets anders te beleven. Schrijf een brief aan de kerstman met je verlanglijstje, knutsel wat in elkaar, proef de overheerlijke warme punch (met alcohol uiteraard) of de kerstpudding, hier wil je niet meer weg! Wat een ontzettend lieve mensen hier, we zijn zo blij verrast. “Keep it coming!”

Uitgaan in je kersttrui

Natuurlijk moesten we wel nog even de pubs ervaren, want als je in Ierland bent, dan doe je dat gewoon even. Man, deze lieve mensen kunnen ook heel goed feesten! Je zag de mensen of in een gala-outfit of in een kersttrui. Er was geen tussenweg zoals we met uitgaan in Amsterdam juist wel tegenkomen. Again: we love it!

We sloten de trip af met een goed ontbijt. Al met al, zouden we graag wat van de Ierse kerst-mentaliteit meebrengen naar Nederland. Wie doet er volgend jaar met ons mee? Laten we van Amsterdam net zo’n kerststad maken als van Belfast! (Mocht het niet lukken, dan kan je ons volgend jaar weer tussen de Ierse kerstlovers vinden).