MENU

De voordelen van een elektrische auto op een rijtje

We willen allemaal reizen, ook naar Portugal

februari 26, 2020 reageren (0) Views: 5535 Gadgets, Travel Larissa Hendriks

Elektrisch naar Italië, de groene roadtrip

Op vakantie naar Italië, dat is altijd een goed idee toch? Nu weten we allemaal heus wel hoe belastend het is voor het milieu om het vliegtuig te pakken, ook de auto is niet heel bevorderlijk. Tenzij, de auto elektrisch is! In dit artikel lees je waarom een elektrisch ritje naar Italië een goed ideetje is. 

In dit vorige artikel belichten we al even de voordelen van een elektrische auto, we kunnen er niet meer omheen: elektrisch rijden is de way to go!

Terugblik op de voordelen

Even opnieuw de pluspunten van elektrisch rijden! En dan bedoelen we echt het elektrisch rijden. Het aanschaffen van een elektrische auto brengt jou ook groot voordeel mee, maar daar kan je alles over lezen in dit artikel. In jouw roadtrip kan je er natuurlijk ook voor kiezen om een elektrische auto te huren.

Een van de belangrijkste voordelen van jouw vakantie: elektriciteit is goedkoper dan benzine, LPG en diesel! Dat betekent een paar wijntjes meer in dat pittoreske restaurantje waar je terecht komt in Italië. Daarbij verklein je jouw ecologische voetafdruk, elektrische auto’s produceren geen stikstofoxiden en fijnstof, en stoten minder CO2 uit bij zowel de productie als tijdens het rijden: win win situatie. En laadt de auto dan ook nog even op met groene stroom, dan ben je helemaal dubbel goed bezig!

Wist je dat bij het remmen de elektromotor als generator fungeert? Als je in een elektrische auto de rem intrapt, wordt de energie omgezet en de batterij opgeladen!

Naast deze twee bovenstaande grootste voordelen, brengt een elektrische auto ook nog een behoorlijk reisgemak met zich mee. Vooral met de lange afstanden is het fijn dat de auto weet wat stil zijn is. Elektrische auto’s maken zo weinig geluid, dat je heerlijk de hele weg kan genieten van het geklets van je vriendin naast je of gooi het volume van jouw favoriete mixtapes daar overheen. Optrekken verloopt in een elektrische auto ook veel sneller en soepeler, heerlijk! Zo’n rijcomfort hebben we wel nodig als we op vakantie gaan.

Een roadtrip in Italië

Ken je de term ‘agriturismo’? Wij kenden het niet, maar het gaat hier over het landelijke Italiaanse leven. Het idee is dat je een appartement of een vakantiewoning huurt op een boerderij of een wijnboerderij en geniet van prachtige uitzichten en veelal heerlijk eten…

Kan je hier je auto dan opladen? Nou en of! Vanwege de landbouwactiviteiten is er vaak krachtstroom aanwezig die ook gebruikt kan worden om de autp op te laden. Daarnaast investeren veel agriturismo’s bewust in duurzaamheid en dus in zonnepanelen, milieuvriendelijke vakantie here we come!

Jouw elektrische auto vakantie Italië was nog nooit zo makkelijk en milieuvriendelijk. Via de ingesloten link vind je een selectie agriturismo’s met mogelijke faciliteiten om een auto te laden. Van tevoren weten welke stekker er gebruikt moet worden is bijvoorbeeld wel zo handig.

Waar je op moet letten

Nog een paar dingetjes waar je op moet letten wanneer je een lange reis gaat maken met een elektrische auto. Ga voor een actieradius van 300 kilometer of meer, daar kan je beter mee uit de voeten. Dan nog, is het wel handig om van tevoren te inventariseren welke (snel)laders langs jouw route staan (hier kan je apps voor downloaden). Italië beschikt over ongeveer 3.000 oplaadpunten. Vraag voor het opladen op tijd de nodige laadpas(sen) aan. Niet iedere Nederlandse laadpas kan je in het buitenland gebruiken. Gratis kaarten waarbij de laadsessies zelf iets duurder zijn, zijn vooral handig voor vakanties, aangezien ze je niks kosten zolang je ze niet nodig hebt. Vergeet de passen na ontvangst niet te activeren!

Tot slot: neem voor de zekerheid het 230V-laadsnoer mee! Mocht er onverhoopt iets misgaan en je de volgende laadpaal niet meer kunt bereiken, dan is het mogelijk om op te laden aan een normaal stopcontact. Vooral in Italië kan het voorkomen dat een laadpaal alleen een type 3-aansluiting heeft.

En dan nu: starten die elektrische wagen! Die heerlijke vakantie wacht op je!