MENU

WAARschijnlijk maak je hier iemand wel blij mee

Toe aan een avondje offline? Dat kan bij Oche...

maart 8, 2020 reageren (3) Views: 1069 Life Djoy Boer

5 gouden tips voor een ideale nachtrust

Om je dag optimaal te beginnen moet je natuurlijk met het goede been uit bed stappen. Wat nog meer erg belangrijk is om je dag goed te beginnen is een goede nachtrust. Er zijn veel tips die je kunt opvolgen om dat voor elkaar te krijgen. Het begint overdag met genoeg beweging en gaat door tot aan (de inrichting van) de slaapkamer.

Je slaapomgeving is het aller belangrijkst voor een goede nachtrust. Maar hoe creëer je nou de meest ideale slaapomgeving? Don’t worry, we’re here to help you out! Zie de onderstaande tips en zet voor jezelf op een rijtje wat voor jou belangrijk is. Sleep well!

Maak van je slaapkamer een rustgevende plek

We kennen het allemaal, overdag zijn we druk, druk, druk. Een overvloed aan prikkels en informatie die we allemaal moeten verwerken. Juist omdat je hersenen tijdens de slaap zorgen dat alles wat je die dag heb meegemaakt wordt verwerkt, is het slim om je slaapkamer rustig in te richten. Daar slaap je namelijk veel beter door. Geen drukke printjes aan de muur of een overladen kledingstoel, maar gewoon een ruimte waarin je kunt ontspannen. Zorg daarom ook voor volgende opbergruimte zodat al je troepjes een eigen plek hebben (uit het zicht!).

Zorg dat je kamer donker genoeg is

Je lichaam is zo ingesteld dat het, wanneer het donker wordt, hormonen aanmaakt waardoor je slaperig wordt. Door teveel licht in de avond raakt je lichaam in de war en denkt het dat het nog geen avond is. Het resultaat? De slaaphormonen worden niet aangemaakt of vertraagd en daardoor kom jij moeilijker in slaap. What do to? Zorg voor gedimd licht, verduisterende raambekleding en vermijd elektronica in de slaapkamer.

Kies voor kleuren die een kalmerende werking hebben

Kleuren hebben stuk voor stuk een psychologische invloed. De algemene consensus is dat warme tinten zoals rood, oranje en geel kleuren zijn die energieke gevoelens opwekken. Ze zorgen voor enthousiasme, alertheid en zelfs eetlust. Een no-go dus voor in je slaapkamer. Welke kleuren je wel moet kiezen? Blauwe en groene tinten zijn heel geschikt! Deze kleuren worden geassocieerd met rust, veiligheid en sereniteit. Perfect voor de slaapkamer dus!

Hou je kamer op de juiste temperatuur

Een slaapkamer die niet te warm of te koud is, dat is wat we nodig hebben voor een goede nachtrust. Tijdens het slapen daalt je lichaamstemperatuur en wanneer het te warm is zal het langer duren voordat je in slaap valt. Als het te koud is moet je lichaam juist harder werken om op temperatuur te komen waardoor je lichter slaapt. De ideale temperatuur in je slaapkamer ligt rond de 16 graden. In de zomer is het dus belangrijk om je raam open te houden tijdens het slapen. Dit zorgt meteen voor frisse lucht die je hersens nodig hebben. Win-win situatie!

Investeer in een goed matras

Een no-brainer voor een ideale nachtrust is natuurlijk een comfortabel bed met een lekker matras. De eisen van een goed matras? Zorg dat het is afgestemd op jouw lichaamsbouw en gewicht, dan biedt het de beste ondersteuning en wordt jij ’s ochtends lekker uitgerust wakker. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je lekker ligt, een hard of zacht matras, zelf even ondervinden wat je fijn vindt. Good luck!

Volg deze tips op en slaap als een roosje!

 

Tags: , ,