MENU

Een gele route door Frankrijk met Ventje

Dit verhaal moet je op straat in Nijmegen gelezen...

valle d'aosta

oktober 5, 2020 reageren (5) Views: 6868 Travel Larissa Hendriks

Valle d’Aosta, een prachtig veelzijdig stukje Italië

Zoek je een unieke reis in Italië door prachtige gebieden met een beetje avontuur en authentieke gerechten om van te genieten naast een glaasje wijn? Dan zit je helemaal goed in Valle d’Aosta. Ga op mountainbike avontuur in de omgeving van Cogne, wordt verliefd op het dorpje zelf, beleef de eerste sneeuwpret van het jaar met de Skyway en sluit de trip af met een mini-stedentripje naar de hoofdstad van de regio: Aosta. 

Italië, het land waar je aan het begin van deze pandemie uit de buurt bleef, is nu de populairste bestemming voor deze herfstvakantie, gevolgd door Portugal en Nederland. Zo blijkt uit data van de Vakantiediscounter. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat je hier inderdaad een heerlijke trip kan maken, zonder Corona-zorgen.

Amsterdamse fietsskills op de proef in Cogne

Cogne is het prachtig gelegen dorpje langs het nationaal park Gran Paradiso, een van de mooiste natuurparken van Italië. Ondanks de COVID-19 crisis heeft het dorpje alsnog een goede zomer gemaakt. Zo vertelde onze lokale gids Lorenzo Mineo dat veel Italianen ook in eigen land richting dit gebied trokken om even de rust op te zoeken in deze stressvolle tijden. Cogne is zo’n dorpje waar je verliefd op kan worden, knusse restaurantjes, gezellige straatjes en traditionele bakkerijtjes en winkeltjes. En dan ligt er om het dorpje heen ook nog eens een prachtige omgeving waar je (inderdaad) écht de rust op kan zoeken. Of je nou aan de wandel gaat of een avontuurlijke E-Bike tour maakt, in deze omgeving weet je weer wat ademhalen is.

“People understand that in the mountains you’re free”
Lorenzo Mineo

Gek hoe een avontuurlijke en vrij ruige mountainbike tour toch zo ontspannend kan zijn. Met een elektrische mountainbike lukt het je zo om alle hellingen op te crossen en tegelijkertijd nog een beetje van het uitzicht te genieten. Frisse lucht, veel groen, hoge bomen, bescheiden watervallen langs de bergen en beekjes langs de afgrond. Zou dit het recept zijn tegen Corona-stress? Mijn zorgen heb ik hier in ieder geval achter gelaten.

 

Restaurant tip: Tijdens de mountainbike tour genoten we van een verse huisgemaakte lunch bij restaurant Agriturismo Pra-su-Piaz. Het restaurantje is mega knus, we werden opgewarmd door een lekker ouderwets openhaardje en kregen hier huisgemaakte verse gnocchi geserveerd. Met de open keuken konden we zien hoe het deeg werd gemaakt en de gnocchi werd bereid terwijl we genoten van een wijntje en de warmte om ons heen.

Hotel tip: Wij verbleven in HOTEL Du Grand Paradis & SPA La Baita. Dit driesterrenhotel past perfect bij het pittoreske dorpje. In deze knusse authentieke kamers droom je weg van de hectiek en beneden is er plek om gezellig op te warmen aan de openhaard.

Eerste sneeuwpret van het jaar met de Skyway

Ruim 3400 meter hoog de bergen in, voor dit uitstapje kan je beter geen hoogtevrees hebben. Met de Skyway Monte Bianco reis je naar de top van Mont Blanc. Je stapt een gondel in die tijdens jouw reis naar boven 360 graden ronddraait. Helemaal boven, op het derde en laatste station van de Skyway, vind je Punta Helbronner op een hoogte van 3466 meter. Met een beetje mazzel zit je niet middenin een dikke wolk en heb je een prachtig uitzicht op het terras. Kleed je warm aan (niet zoals ik op de foto) want het is hier een partijtje koud. Wel kan je lekker opwarmen in het restaurant met een lekkere maaltijd en een passend wijntje.

 

Let op: als je in de gondel naar boven gaat kan je steenbokken spotten als je goed oplet!

Aosta, het stukje Milaan in de regio

Waar je in Amsterdam nog geen koekje meer bij de koffie krijgt, kan je hier een complete aperitivo verwachten bij een wijntje. De hoofdstad van Valle d’Aosta heeft iets weg van de weelderigheid in Milaan, vooral vergeleken de rest van de regio. Neem jij nog een paar nieuwe schoenen of zo’n heerlijk Italiaans kaasje mee naar huis? Dit is echt een stad waar je kan shoppen, ronddwalen, zelfs langs marktkraampjes kan snuffelen, knusse terrasjes kan pakken en uiteraard ook lekker uit eten kan gaan. Zo hebben wij gedineerd bij AD FORUM. Zeker een aanrader om hier de courgettini met pesto te proberen, als je van courgette-spaghetti houdt zal het je zeker bevallen!

 

Kortom, een heerlijk stukje Italië waar ik in ieder geval erg van genoten heb.

X

Larissa