MENU

Vakantie & kinderen, bij Martinhal Sagres Family Resort pakken...

Lagos, het eindstation van Europa

oktober 18, 2021 reageren (4) Views: 4227 Travel Larissa Hendriks

Van feest-vakantie naar streek-vakantie

Ooit in de Algarve geweest? Mocht je de Portugese streek niet kennen, dan zegt wellicht ‘Albufeira’ je wel iets. De stad heeft het imago van een party-bestemming, maar we kunnen je vertellen dat het plekje veel meer te bieden heeft…

Algarve is het meest zuidelijke provincie van Portugal en valt onder het district Faro (met de gelijknamige districtshoofdstad. De naam ‘Algarve’ is afkomstig uit het Arabische “Al-Gharb” en betekent “het westen”.

Daar drinken we op

Inmiddels zijn we geen 16 jaar oud meer en mag een vakantie wel meer te bieden hebben dan drank en feesten. Albufeira roept nu misschien meteen alleen maar een beeld op van drukke clubs en dronken jongeren, maar dat verandert na dit artikel al snel. Met veel liefde voor de prachtige Algarve laten we je zien wat de omgeving nog meer te bieden heeft. Natuurlijk wel met hier en daar een lekkere cocktail.

Als je de Algarve wil ontdekken vlieg je het best op Faro Airport. Vanaf daar rij je langs Loulé zo naar Albufeira. We raden je aan een auto te huren, deze kan je op het vliegveld ophalen en dan rij je in een half uurtje naar Albufeira toe. De wegen zijn makkelijk (al zijn ze daar wel dol op rotondes)!

De eerste oeh’s en aah’s vanaf de zee

Wie wil er nou niet dolfijnen spotten? Wij wel! Via Dreamwave kan je een ‘boat trip Benagil Cave boeken. Dan heb je gegarandeerd de mooiste grotten en stranden van de Algarve gezien én je wordt meegenomen op een zoektocht naar dolfijnen. Natuurlijk is het niet te garanderen dat je dolfijnen zal zien. Maar de inspanning van de tourguide en kapitein worden hoe dan ook gewaardeerd. Wij hadden mazzel en zagen (voor het eerst die dag) de dolfijnen.

Het is prachtig om te zien hoe de dolfijnen zich door het water bewegen. Wanneer de dolfijnen kleintjes in de groep hebben zijn ze erg voorzichtig. De kapiteins op zee hebben contact met elkaar zodat elke groep de kans krijgt de dolfijnen te zien. Er wordt hier wel rekening gehouden met de regels en de dieren. Ze leven in het wild, en zijn geen circusattractie. Er wordt voldoende afstand gehouden en na de nodige plaatjes en ‘oeh’s’ en ‘aah’s’ gaat de boot weer verder om de dolfijnen met rust te laten.

 
Prachtige grotten met prachtige strandjes

Geen verdriet als je geen dolfijnen hebt gezien, er is nog veel meer te zien vanaf de zee. Langs de kust vind je prachtige grotten en stranden. De boot tour gaat de hele kust af en vaart zelfs af en toe een grot in. Genieten! Als de uitzichten bijna normaal worden vaart de boot weer terug naar de Albufeira Marina. Wat trouwens ook een onwijs leuk plekje is om nog even een biertje te doen, dan evenaart het hoofd al snel weer met de zeebenen.

Van je bed op het ligbed

En wanneer het eerste biertje omhoog stijgt is het nog helemaal geen gek idee om even in het oude stadje Albufeira te kijken. En of je je ogen uitkijkt. Een straat vol clubs, van links naar rechts, je steekt zo over als de muziek aan de overkant beter klinkt. Na zo’n pandemie genoten we hier stiekem ontzettend van. Al blijft het uiteindelijk fijner om voor het diner uiteindelijk wel te stranden aan de kust. Hier heerst meteen een kalme vakantie vibe.


Hier wil je toch elke avond van genieten

Hotel tip voor Albufeira: Hotel Vila Galé Cerro Alagoa. Dit hotel is zo’n kwartiertje wandelen van het oude stadje en geeft je de rust en het gemak waarnaar je opzoek bent op vakantie. Hieronder te verstaan: een lekker zwembad, chille kamers, prima ontbijt buffet, heel vriendelijk personeel, een gym (al ga je die niet gebruiken, is natuurlijk belangrijk dat ‘ie er wel is voor het idee) en een parkeerplek voor je huurautootje. Kortom: top.


Heerlijk hotelletje, zeker een aanrader voor je verblijf

Oh, en ja, wij hadden meer dan prima balkon. Voor het geval je de kamer aan wil vragen: 270. Zo kan je ’s ochtends al lekker in het zonnetje liggen, je rolt zo van je bed op het ligbed. Wakker worden in het zonnetje, wie wil dat nou niet.

Wie durft? Offroad, Karob en ‘fire water’

Wanneer je de kust gezien hebt, is het tijd om ook het binnenland te ontdekken. Hoe leuker dan met een Jeepsafari?! Via Extremoambiente kan je een te gekke safari boeken bij de leuke guide ‘Nuno’. Zijn mond houden kan ‘ie niet, en dat is precies wat de hele tour nog leuker maakt. Nog nooit hebben we zoveel tijdens een tour geleerd en dat komt ook door zijn enthousiasme en manier van vertellen. Normaliter gaan die dingen altijd het ene oor in en andere oor uit. Maar nu kan ik je wel mooi vertellen waarom bijvoorbeeld in die pittoreske dorpjes op vakantie alles zo dicht op elkaar is gebouwd dat je er nét met de auto doorheen kan.


Genieten van alle uitzichten onderweg!

Tijdens de tour ga je offroad en kom je op de mooiste plekjes met een nog mooier uitzicht. Ook zie je een aantal -woord opzoeken- waar de lokale mensen onder meer sinaasappels, vijgen, perziken, granaatappels, karob en nog veel meer verbouwen. Karob? Ja, dat is iets nieuws. Een zoete harde zwarte stick die aan bomen groeit. Neem een hapje als je durft.


Karob

En dan een grote favoriet: Medronho, ook wel ‘firewater’ genoemd.En die bijnaam snapten we maar al te goed toen we een puur shotje namen. Met een alcoholpercentage van 48% is het afterburn effect bijna net zo erg als die van een gember shotje. Gelukkig hebben ze ook een variant met honing, deze is verrukkelijk. De gedestilleerde drank uit Portugal is gemaakt van de vruchten van de aardbeiboom, ook wel de Medronho-bessen genoemd.


De Medronho bessen

En mocht je nog opzoek zijn naar een nieuwe superfood naast je chia en lijnzaad, dan kan je hier bijenpollen meenemen. Twee lepeltjes per week doen schijnbaar al wonderen.

Sport je er wel weer vanaf

Na al die lekkere dinertjes en drankjes komt er ook weer een eind aan je vakantie. Wil je alvast even in de sportieve mindset komen zodat deze niet in Amsterdam als een klap in het gezicht komt? Plan dan nog een paar dagen bij The Magnolia Hotel in Quinta do Lago. Dit plekje ligt tussen Albufeira en Faro, en is een perfecte uitvalbasis voor ons YUPPERS. In dit hotel haal je al je slaap in die je de dagen ervoor wellicht verloren bent. Met heerlijke bedden, kwaliteitslinnen, een ‘sleepbud’, spa, Netflix-theater en op en top gymzaal om alvast weer in het ritme te komen. Je gezonde eetpatroon kan je hier ook weer oppakken (of niet natuurlijk). Bij restaurant PURE staat alles op de kaart wat je van een healthy hotspot in Amsterdam gewend bent. Maar natuurlijk slaan we een goede cocktail er niet voor over.


Lunch bij PURE restaurant, cocktails bij Magnolia hotel

Mocht je de sportlesjes van thuis al echt missen dan kom je bij ‘The Campus’ al helemaal niks te kort. Met vijf minuutjes ben je met je autootje op de grote parkeerplaats van deze sportcampus. Denk aan lesjes als ‘Beach Bootcamp’, ‘HIIT’, ‘Boxfit’ en de Portugese Rocycle: Rhytym Cycle. Heerlijk om je vakantie toch nog een beetje sportief af te sluiten, voel je je ten minste niet zo’n zoutzak in het vliegtuig.

 
De ene dag HIIT training, de andere dag Beach Bootcamp

En? Inmiddels een (nieuw) beeld gekregen van Albufeira en het eerste deel van de Algarve?