Lig jij er ook zo vaak wakker van dat je niet kunt slapen? Stop met zorgen maken, want met deze kleine tips win je een hoop kostbare tijd die je slapend door kunt brengen.
Je bent niet de enige die niet altijd even goed slaapt, want uit recent onderzoek* van Swiss Sense blijkt dat 37% van de mensen regelmatig moeite heeft om in slaap te vallen. Bovendien blijkt 58% van de ondervraagden regelmatig gedurende de nacht wakker te worden.
We hoeven je niet te vertellen dat je van een goede nachtrust beter in je vel gaat zitten, beter presteert op je werk en überhaupt net wat gezelliger bent voor de mensen om je heen. Als je nu nog wakker bent, lees dan gauw onze zes tips die je gegarandeerd aan het tukken krijgen.
Slaaptip 1: Beweeg
Het begint allemaal met moe zijn: actieve mensen slapen beter dan mensen met een sedentaire levensstijl (chique Nederlands voor ‘de hele dag nietsdoen’). Trek overdag je sportkleren eens aan voor een rondje op Strava. Linksom of rechtsom, dat is sowieso een goed idee. De buitenlucht en fysieke inspanning doen wonderen. Ben je niet fysiek moe, maar wel slaperig? Dan is dat een teken om onder de wol te kruipen.
Slaaptip 2: Ontspan
De boog kan niet altijd gespannen zijn, zei een beroemde boogschutter ooit vlak voordat hij in een diepe slaap wegzakte. Hij wel. Als jij ook mikt op een betere slaap, berg dan je pijlen bijtijds op en zorg voor een slaaproutine. Door op vaste momenten en tijden je dag af te ronden, denk aan het poetsen van je tanden, geef je je hersenen een seintje dat het tijd is om te slapen.
Hoe kalmer de uren voordat je het bed induikt, hoe rustiger je slaap en hoe relaxter je wakker wordt. Met andere woorden, binge geen spannende series na tienen en log vroegtijdig uit met Red Dead Redemption. Morgen weer een dag op de prairie.
Slaaptip 3: Kies
Dat gevoel wanneer je een vers paar sokken voor de eerste keer aantrekt, een nieuwe kiloverpakking koffie opentrekt of na de eerste dag van je vakantie tevreden in dat knisperfrisse bed stapt. Hebben we je aandacht? Mooi, want jongens, wat is het belangrijk om niet je hele leven op hetzelfde matras te maffen. We brengen een derde van ons leven in bed door, gemiddeld 7 uur per dag – lees dat nog maar eens.
Het is funest als je ’s nachts ligt te zweten of te rillen op een onfris matras met kuilen. Helemaal niet nodig! Lucht, draai en stofzuig je matras regelmatig en zorg voor een matras dat past bij jouw lichaam en wensen. Swiss Sense heeft een matraswijzer ontwikkeld, een tool waarmee je gemakkelijk jouw perfecte matras vindt. De chatbot neemt je gewicht, lengte, voorkeur voor warm of koud en je slaaphouding allemaal in ogenschouw en geeft dan persoonlijk advies.
Slaaptip 4: Drink…water.
Een alcoholische versnapering kan ook absoluut, we zijn de laatsten die je dat pleziertje willen afnemen. Maar als je de volgende dag iets van jezelf wil, doe dan kalm aan met drank. Het klopt dat je er sneller van in slaap valt, maar de kwaliteit van de slaap wordt er niet beter op. Je slaapt eerst lichter en de tweede helft van de nacht (nadat je bent wezen plassen) veel dieper. Dan word je echt vermoeid wakker, hebben we van horen zeggen. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit, dat geldt ook voor slapen.
Slaaptip 5: Dim
Wat je al lang weet en wat ook in het verlengde van de tweede tip ligt, is dat je beter alle schermen uit de slaapkamer laat. Verkondigde je immers niet ooit dat dit was waar de magic happens? Precies, dus weg met die tv, laptop en ja, ook die iPhone. Door overdag te zorgen voor voldoende daglicht en ’s avonds kunstmatig licht beperkt, word je sneller slaperig. De lampen dimmen een uur voordat je naar de bedstee stommelt, is ook een dikke aanrader.
Slaaptip 6: Verfris
Geef dat beddengoed af en toe een goede wasbeurt, dat ten eerste. Ten tweede, zorg voor een aangenaam temperatuurtje. Dat is niet per se de 23 graden waar je partner heilig in gelooft. Zeg je partner maar dat wij hebben gezegd dat de meeste Nederlanders gedijen bij ongeveer 18 graden. Raampje open, mits je iets tegen muggen hebt.
Welterusten!
*Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Panel Inzicht onder 1.000 Nederlandse respondenten van 18 jaar en ouder (juni 2021).