MENU

Van feest-vakantie naar streek-vakantie

Het lekkerste van Lagos, Portugal

januari 21, 2022 Reageren (1) Views: 3175 Travel Larissa Hendriks

Lagos, het eindstation van Europa

Van heel Europa is Lagos het laatste station en dat is niet de enige reden dat veel reizigers hier blijven hangen. Ook wij konden geen genoeg krijgen van dit prachtige stadje en al het goeds dat de omgeving te bieden heeft.

In dit artikel lees je meer over het pittoreske stadje Lagos in de Algarve en de omgeving die nog veel meer te bieden heeft. Van culinaire hoogstandjes tot adembenemende natuur. We kijken nu alweer uit naar onze terugkomst.

Een enig stadje als laatste halte

In het westen van de Algarve ligt Lagos, de voormalige hoofdstad. Een echte zon, zee en strandbestemming, maar heeft nog veel meer te bieden. En dat op de laatste halte van Europa. Je ziet hier dan ook veel mensen rondlopen die niet Portugees zijn, en dan hebben we het niet direct over toeristen. Wij snappen wel dat velen hierheen verhuisd zijn, zoals Roeland Klein, de chef-kok bij Avenida restaurant. Maar daar vertellen we later meer over.

 

Elke dag een rondje wandelen door het stadje en nog zal het je niet vervelen. Leuke winkeltjes, schattige terrasjes en kleurrijke straatjes. Wie houdt er niet van? Wij wel! En als je dan lekker dicht bij het stadje wil zitten, dan zit je perfect met een verblijf bij het 4 sterren hotel: Avenida.

Avenida Hotel, hier wil je bijboeken

Vanaf Avenida Hotel ligt niet alleen pal aan het stadje waardoor je in een paar stappen al in het centrum staat, het ligt ook pal voor de haven. Natuurlijk heb je mazzel met een kamer met zo’n uitzicht, maar iedereen kan ervan genieten vanaf het dakterras. In het hoogseizoen is hier de bar ook geopend, kan je genieten van een drankje in je hand op een ligbedje aan het zwembad.

Gelukkig gaat ook in het laagseizoen het zwembad gewoon open, dan wel verwarmd. Probeer vooral eens je wekker te zetten om half 8 ’s ochtends om te genieten van een zonsopgang waar je ‘u’ tegen zegt. Wil je echt wakker worden? Dan kan je vragen bij de receptie of het zwembad al open kan (normaliter gaat deze open vanaf 8 uur), en genieten van een paar baantjes in het verwarmde zwembad bij dit fantastische uitzicht. Zo zijn die badjassen uit de hotelkamer helemaal een grote plus.

 

Ontbijten als een keizer, hier kan het echt

En als je dan lekker warm uit de douche komt en omgekleed bent vanuit je zwemkleding, staat er een heerlijk ontbijt op je te wachten. Beneden mag je plaatsnemen in het Avenida restaurant. Over het diner hebben we het later nog even, maar gelukkig wist Roeland Klein ook zijn invloed uit te oefenen op het ontbijt menu. Daar start je je dag pas écht lekker mee.

Naast een ontbijtbuffet dat al vol staat met smakelijke opties, krijg je ook nog extra keuze a la carte. Denk hierbij niet alleen aan eieren, maar ook aan speciale gerechten als havermoutpap met witte chocola en basilicum (aanrader), Avenida benedict met garnalen, spinazie, een gepocheerd ei en een zeer smakelijke hollandaise saus (persoonlijke favoriet), French toast zoals je ‘m nooit eerder had maar vanaf nu altijd wil hebben, lamsgerechten voor wie het aankan op een lege maag en nog meer. Het is niet voor niets dat er champagne bij het ontbijt geserveerd wordt. Zo’n ontbijt verdient het om op geproost te worden!

Het einde van de wereld

Trek ook zeker even het stadje uit om de omgeving te verkennen, daar zal je geen spijt van krijgen. Wel is aan te raden hiervoor even een autootje te huren. Vanaf Lagos tour je zo naar de mooiste plekjes toe. En je kan je auto al ophalen bij Faro Airport, we raden dan vooral Movyng aan, deze partij is goed te vertrouwen en heeft de lekkerste Peugeot auto’s om de hele kust mee af te toeren. Ook zijn de mensen die er werken echt ontzettend vriendelijk en behulpzaam, dat is altijd heel fijn als je op vakantie gaat. Ze komen je bijvoorbeeld al ophalen vanaf het vliegveld bij aankomst (met zo’n leuk bordje waar je naam op staat) en brengen je dan naar je huurauto toe. Mega goed geregeld! En met alle vragen die je hebt kan je ze bellen, ze helpen je bij alle verzoeken die je hebt graag verder.

In Sagres vind je het échte eindpunt van Europa, ook wel het einde van de wereld genoemd. Om het te zien rij je naar Kaap Sint Vincent, waarvan men heel lang geleden dacht dat daar het einde was van de wereld doordat het woongebied abrupt eindigde in een klif van 50 meter hoog en in de verre omgeving geen land meer te zien was. Ze zagen alleen nog maar water…

En in Sagres vind je niet alleen het eindpunt van de wereld, maar ook de mooiste zonsondergangen van de wereld.

Word je warm van al die mooie bergen? Dan is er meer voor jou, al helemaal als je een beetje gek bent op hiken of graag avontuur opzoekt. Bij Trail of Headlands vind je een hike trail waarmee je zo op de mooiste plekjes terecht komt. Heb je mazzel, dan is het laaggetij en kan je van het ene gebergte naar het andere gebergte klauteren. Natuurlijk wel allemaal op eigen risico!

Is dit iets te avontuurlijk voor je? Dan is Ponta da Piedade misschien een betere spot voor jou. Hier geniet je ook van een prachtig uitzicht, maar kan je wel paadjes en trappetjes gebruiken om van boven naar beneden te komen. Iets meer toeristisch, maar kom je in het laagseizoen dan heb je de plek haast voor jezelf. En over het weer valt ook in het laagseizoen niks te klagen!

Hebben we je genoeg geïnspireerd tot een trip naar Lagos? Mooi! Doe dan de groetjes aan de meest vriendelijke hotelmanager en chef kok Roeland Klein bij Avenida en schuif vooral even bij ze aan de bar voor een goed glaasje bubbels.