MENU

Deus Cantina; je kan het nu weer ontdekken!

Op stedentrip naar Lissabon

februari 1, 2022 reageren (4) Views: 6112 Food, Travel Larissa Hendriks

Het lekkerste van Lagos, Portugal

Van de culinaire hoogstandjes van Roeland Klein tot authentieke Engelse hartige ‘pie’ en gecertificeerde Napolitaanse pizza. Naast traditionele gerechten heeft Lagos nog veel meer te bieden, heb je genoeg avonden bijgeboekt?

In dit artikel laten we een greep uit het vele culinaire aanbod van Lagos zien. We hebben hier ontzettend genoten van de gerechten, dus zeker aanraders om zelf langs te gaan als je in dit Portugese stadje bent. 

Avenida restaurant – elke dag een nieuw culinair hoogstandje

Als je bij Avenida restaurant wil eten kan je het best even reserveren, en dan raden we je aan om ‘Chef’s menu’ te proberen. Ondanks dat a la carte genoeg hoogstandjes op de kaart heeft staan, is dit toch wel de ervaring waarvoor je elke dag terug kan komen. Letterlijk. Want elke dag is Chef’s menu anders. De chef-kok in de keuken bepaalt die avond nog wat er op jouw bord komt te liggen. Dat is pas een staaltje koken. Zegt heel veel over de kwaliteit van de chef, en laat dat nou hoog liggen bij Avenida restaurant.

Met de sociale chef-kok hier kan je wel een gezellig babbeltje maken, hij heeft Nederland vaarwel gezegd en is in dit prachtplekje komen wonen met zijn vrouw. Hij is gek op de omgeving, van Sagres tot de Spaanse grens: “Ieder plekje heeft z’n eigen charme”, aldus Roeland Klein. “In het begin moest ik wel even wennen aan de cultuur, iedereen gaat hier erg uitgebreid lunchen. Hier bestaat een boterham kaas in een half uurtje niet, er wordt uitgebreid gegeten en daar wordt ook de tijd voor genomen.”

En wat is dan het favoriete typische Portugese gerecht van Roeland? Açorda. “Daarnaast vind ik het ook heerlijk dat hier de vis en zeevruchten altijd op z’n verst zijn”.

Roeland Klein is de zoon van Michelin chef Jan Klein, die zijn ster kreeg bij het restaurant Hermitage. Hier begon Roeland ook als klein jongetje van 14 jaar in de spoelkeuken, maar toen heette het restaurant nog de Brave Henrik. Twee jaar later stond hij naast school full time in de keuken. En die ervaring proef je nu terug vanuit de keuken van het Avenida restaurant.

Zoals al in een eerder artikel verteld zorgt Roeland Klein hier ook voor de gerechten op de ontbijtkaart. Hotel Avenida is de place to be als je goed eten, een prachtig uitzicht en vriendelijk personeel waardeert. En raad eens wat je hier bij de koffie krijgt? Een lekker stukje huisgebakken boterkoek.

Calhou – Traditioneel Napoli en Portugal in één

Net als Pizza Beppe in Amsterdam is Calhou het enige restaurant in de omgeving die gecertificeerde Napolitaanse pizza’s serveert. De zoon van de eigenaar maakte hiervoor een reis naar Napoli om de kneepjes uit het pizza-vak te leren. Met het certificaat kwam een grote pizza oven achter in het restaurant en uitbreiding van de menukaart. Want zijn vader kookt nog steeds de typische Portugese specialiteiten in de grote keuken voor in het restaurant.

En wat kan je dan verwachten van een echte Napolitaanse pizza? Een broodachtige bodem, dun van binnen en dik aan de rand. Belegd met verse ingrediënten en rijk van smaak. En wat kan je verwachten van de Portugese keuken? Een hoop! Onder in de menukaart staan zelfs typische Portugese gerechten die ook nog op verzoek te bestellen zijn. Wij gingen voor de Portugese steak. Perfect naar wens medium rare werd deze geserveerd met een gebakken eitje er bovenop. Maar dat maakte het niet alleen af, vooral de saus of zoals wij Hollanders zouden zeggen: de jus, maakte het af.

In Portugal zijn ze erg goed met vlees- en vissauzen. Het kost even tijd, maar dan mag het ook smaken. Niet elk restaurant maakt z’n eigen saus, maar hier konden we zeker proeven dat het uren heeft gesudderd. Gemaakt van botten met vleesresten en natuurlijk de nodige specerijen, vraag me niet precies hoe; ik weet alleen dat het erg goed smaakt. En het toetje trouwens ook.

PIE – Engelse gezelligheid om de hoek

Midden in het gezellige centrum bij alle andere pubs en restaurants vind je PIE. En hier serveren ze, de naam zegt het al: de typische Engelse pie. Bij binnenkomst wordt je warm ontvangen, als je alleen bent is een plekje aan de bar precies wat je nodig hebt als je behoefte hebt aan wat socializen. Vriendelijk personeel, vriendelijke (vaste) klanten. Een avondje om de deur voor uit te gaan, en dan hebben we het nog niet eens over het eten gehad.

Op de menukaart staan al een aantal verschillende soorten pie waaruit je kan kiezen, maar je kan ook zelf je eigen pie samenstellen! Ben je ook een omnivoor? Dan kan je ook vragen of het personeel een pie voor je samenstelt. Zo werd de creamy chicken met spek, champignons en prei geserveerd. En die zouden we zo weer bestellen! Aanrader.

 

Als je dan toch aan de bar zit kan je kiezen uit de verschillende bieren op de tap. De eigenaar is bier-liefhebber en heeft genoeg aan te bieden. Daarnaast heeft hij zelfs ook een eigen bier gebrouwd, dus verstand heeft hij er wel van.

Proost op Lagos en eetsmakelijk.