MENU

Het lekkerste van Lagos, Portugal

De Hidden Hotspot in het Olympisch Stadion

maart 16, 2022 reageren (3) Views: 5575 Food Larissa Hendriks

Restaurant-tips: de Jordaan

We kennen allemaal de gezelligste buurt van Amsterdam wel: de Jordaan. En natuurlijk zijn hier ontzettend veel leuke tentjes waar je heerlijk kan dineren. Dus wij gingen op pad, en hebben een aantal hele leuke tips voor jullie!

In dit artikel lees je de restaurant tips in de Jordaan. Elk restaurant heeft een eigen charme dus dit is geen top 10, maar allemaal stuk voor stuk top restaurants.

The Good Companion

Het restaurant The Good Companion begon met het serveren van de beste ‘fish and chips’ uit de stad en is nu uitgegroeid tot een visrestaurant waar je ‘u’ tegen zegt, mét nog altijd die befaamde ‘fish and chips’, gelukkig. Deze visbar in hartje Jordaan staat voor dagverse producten en duurzaam gevangen vis. Je geniet hier van wisselende gerechten en het leukst is het om deze te delen. Zo kan je van alles wat proeven!

We begonnen hier natuurlijk met oesters, al was het niet een zaterdag (dan is er tussen 13:00 en 17:00 happy oyster hour en heb je al een dozijn oesters voor 18 euro). En ook genoten we van ‘hamachi tataki’ en de ook welbekende viskoekjes van het restaurant. Super lekker! Dat allereerst. En ook zijn de viskoekjes erg duurzaam want deze worden gemaakt van kabbeljauw dat over is of er niet groot of mooi genoeg is voor het hoofdgerecht. Top!

Natuurlijk hebben we hier de fish and chips niet overgeslagen, gelukkig maar! Want wauw, dit is toch wel de lekkerste fish and chips die we ooit gehad hebben. Fantastisch! Ik snap waarom deze populair is, en ik kan je zeggen dat ik hier zeker nogmaals voor terug ga komen. Wij hadden de ‘smoked haddock’, gerookte schelvis, maar je kan natuurlijk ook gaan voor ‘kabeljauw’. Als je vegan bent hebben ze ook nog een optie: Tofush & Chips!

Mocht je nog een plekje hebben voor het dessert, dit veranderd nog wel eens op de kaart maar is echt altijd fantastisch. Er staan er maar twee op, dus ze zorgen er ook voor dat deze twee het waard zijn je extra maag voor een toetje te gebruiken. Wij raden ’t aan! Al weten we niet wat er nu inmiddels op de kaart zal staan.

PEQU

Van dit plekje had je wellicht nog niet gehoord, dat komt omdat deze vrij nieuw is in de Jordaan! Maar nu al, wat ons betreft, een hotspot to go to. We zijn er geweest en wat hebben we genoten. Niet alleen van het eten en drinken, maar ook van de omgeving. Dit restaurant ligt pal aan het plein van de Noordermarkt, naast de welbekende Winkel 43.

We begonnen met een lekkere bubbel en een plankje vol van alles en nog wat. Zo voelde het ook toen we het aten, alles was lekker en je kon lekker alles door elkaar pakken. Voor we het wisten was het alweer tijd om de rest van het diner door te geven aan de bediening. En dat was nog een lastige keuze met zoveel lekkere gerechten op de kaart…

Uiteindelijk hebben we gekozen voor de garnalen en de ratatouille. Tot mijn verbazing vonden we de ratatouille nog wel het lekkerst. Terwijl je misschien op het eerste gezicht zou denken dat dit een ‘saai’ gerecht zou zijn. Wat groenten door elkaar in een saus. Maar nee, PEQU weet dit gerecht zo te serveren dat ik twijfelde of we ‘m niet nog eens moesten bestellen. Gelukkig kunnen we er altijd voor terugkomen.

Bar Boca’s de Jordaan

Wil je alleen even lekker borrelen? Dat kan! Maar is het zo gezellig dat je eigenlijk ook wel wil blijven, maar je hebt nog niet avond gegeten? Geen probleem! Bij Bar Boca’s kan het allebei. Lekker genieten van een goed wijntje en dan genieten van een grote plank vol borrelhapjes waarmee je voldaan bent voor de hele avond. Klinkt als een Jordaanse droom toch?

Als je net als ons geen genoeg krijgt van lekker borrelen, dan wordt Boca’s nu ook jouw favoriete nieuwe hotspot voor de vrijmibo (of donmibo, woemibo, dimibo…). En wat nog een groot voordeel is aan dit plekje: alles is gemaakt om te delen! En als we ergens van houden, is het shared dining. En borrelen, en borrelhapjes. Perfect.

We begonnen met een overheerlijke plank vol lekkers. Van kaasjes tot kipspiesjes, quiche en zelfs biefstuk. De plank was groot genoeg voor ons alle drie, maar natuurlijk hadden we wel nog zin in iets lekkers na de plank.

Je kan genieten van een dessert, maar je kan ook gaan voor iets specialers (en wat ons betreft het lekkerste op de kaart): de dadels gevuld met blauwe kaas. Wauw. Probeer het zelf maar.

Café Thijssen

Natuurlijk! Dit café mag niet ontbreken in de lijst. De stamkroeg van lokaal Amsterdam en een van de gezelligste plekjes om het weekend in te luiden. Café Thijssen heeft naast een ruim aanbod in drankjes (veel soorten bier, wijnen, maar ook cocktails of goeie gin & tonic’s), ook de echte Hollandse snacks en meer lekkernijen op de kaart staan. Denk aan natuurlijk de bitterballen, maar ook aan een patatje stoofvlees (ook vegetarisch te bestellen, net als vega bitterballen).

Aan alles is gedacht voor een avond gezellig borrelen, dus ook aan bordspelletjes. Een kast vol, dus er is genoeg uit te kiezen. Leef je uit! Wij pakten de Disney versie van ganzenbord erbij, zo’n oer-Hollands spelletje maakt toch wel de avond. En op vrijdagavond luid je hier met iedereen het weekend in, gezellig met lekkere muziek en een paar dansjes hier en daar.

Kortom, veel gezelligheid en een feestelijke start van je weekend. Al voor 1990 is het café een stamkroeg, maar vanaf dit jaar werd het café omgebouwd tot Café Thijssen. De naam komt van de Amsterdamse schrijver en onderwijzer Theo Thijssen, een bekend figuur in de Jordaan waar ook een museum van te vinden is. Het standbeeld van Theo staat voor de deur van het café, een mooi eerbetoon, proost op jou Theo!

Eetcafé Sonneveld

Het meest authentieke plekje in de Jordaan, een pareltje als je het ons vraagt. Bij Café Sonneveld moet je toch wel een keer geweest zijn. De échte Amsterdamse sfeer, die uniek geworden is, kan je hier nog steeds vinden. En proeven. Waar het restaurant echt bekend om staat zijn de spareribs. Deze hebben zelfs prijzen gewonnen! Dus als je een liefhebber bent van spareribs, ga dan zeker even langs, je kan je hart ophalen aan het tafeltje.

Maar je kan hier nog veel meer lekkere dingen eten op dit prachtige plekje in de Jordaan aan de gracht. Probeer bijvoorbeeld de carpaccio als voorgerecht, deze is fantastisch! Zo mals. Het klinkt als een simpel gerecht, maar het is maar net hoe het restaurant dit bereid. En we kunnen je zeggen, dat je hier goed zit voor een écht goede carpaccio.

Er staat genoeg op de kaart om van te kunnen genieten als hoofdgerecht. Natuurlijk de spareribs, maar ook een boerderij kippetje uit de oven tot zelfs kalfslever. Misschien is het te gek voor je, maar als je het nog nooit geprobeerd hebt dan is het zeker het proberen waard. Deze wordt op de heerlijk traditionele manier belegd met spek en uien. Precies zoals het ooit bedacht is, net als dit Amsterdamse plekje.

DEUS Cantina

En natuurlijk, vergeten we onze hotspot DEUS Cantina niet erbij te zetten. Dit plekje hebben we al eerder belicht in een artikel, die lees je hier.