MENU

Zo zorg je ervoor dat je telefoon langer meegaat

Seksspeeltjes voor alle seksuele voorkeuren

februari 24, 2022 reageren (3) Views: 4029 Gadgets Larissa Hendriks

Jouw tuin of balkon in de spotlight

De dagen worden steeds weer iets langer, de temperaturen stijgen (heel) langzaam weer en het voorjaar komt in zicht. Dit is daarom het ideale moment om weer na te gaan denken over de tuin, of je balkon natuurlijk. De juiste verlichting mag hierbij niet ontbreken!

Heeft jouw tuin of balkonnetje al een goed lichtplan, zodat je ‘s avonds nog uren lekker buiten door kan brengen? Met deze tips van Paulmann, specialist in de productie en distributie van lampen en verlichtingssystemen, kies jij de beste verlichting voor elke tuin of balkon.

Het begint met een goed plan

Het goed verlichten van je buitenruimte begint met een plan. Door middel van een lichtplan geef je antwoord op de volgende vragen: wat wil je bijvoorbeeld verlichten, wat voor soort lampen heb je hiervoor nodig en hoeveel lampen? Houd bij de keuze van de te verlichten elementen rekening met de functie van de tuin of balkon en het doel van de verlichting. Waar moet de verlichting functioneel zijn of juist sfeer brengen?

“Elke buitenruimte is uniek, net als de eigenaar ervan. Iedere tuin- en huiseigenaar voelt zich prettig bij een andere verlichting”
Michael Calcada, lichtexpert en productmanager bij Paulmann

Start met de basis

In een zo’n lichtplan onderscheiden we drie soorten verlichting, namelijk basisverlichting, accentverlichting en functionele verlichting. De eerste stap is het uitdenken van de basisverlichting. De basisverlichting wordt gebruikt voor het oplichten van je tuin of balkon en als de meest functionele verlichting. Gewoon weten waar je je voeten zet dus. Gebruik deze verlichting vooral op plekken waar je vaak komt of langs moet lopen.

Het verlichtingssysteem van Plug & Shine is een eenvoudig doe-het-zelf systeem dat je tuin of balkon in de schijnwerpers zet. Met Plug & Shine kan je klein beginnen en uw buitenverlichting geleidelijk uitbreiden of veranderen als dat nodig is. De installatie is heel eenvoudig: kabels, lampen en accessoires worden gewoon in elkaar gestoken en aangesloten op een stopcontact buiten.

Leg de juiste accenten

Wanneer je de basisverlichting hebt uitgedacht, is de volgende stap de accentverlichting. Accentverlichting gebruik je om de boel sfeervol te maken en om bepaalde elementen uit te lichten. Met accentverlichting wil je dus bepaalde elementen extra aandacht geven, zoals bijvoorbeeld bomen, struiken, objecten en planten. In het voorbeeld van een tuin: verlicht bijvoorbeeld het tuinpad met tuinsokkels en het grindpad met grondspots. Deze overgang geeft een speels effect en maakt jouw tuin uniek.

Kies de juiste achtergrond

Besteed tot slot ook aandacht aan de achtergrondverlichting. De achtergrondverlichting gebruik je als het ware om een geheel te maken van de verlichting. Achtergrondverlichting is daarom heel geschikt voor het creëren van schaduwen en diepte. Achtergrondverlichting wordt vaak toegepast door middel van indirecte verlichting. Je gebruikt dit type verlichting om bepaalde hoekjes, zoals de zithoek, gezellig uit te lichten. Bij achtergrondverlichting is het belangrijk dat deze verlichting niet te veel opvalt. Je wilt dus niet een te felle lamp. Een andere optie is om de verlichting iets te dimmen. Hierdoor valt de verlichting automatisch iets naar de achtergrond. Kies daarom voor bijvoorbeeld LED strips voor buiten.

Kies tot slot de juiste beschermingsklasse

Tot slot moeten buitenliefhebbers bij het kiezen van buitenverlichting goed opletten: niet elke lamp is geschikt voor gebruik buitenshuis. Lichtbronnen die de gehele dag worden blootgesteld aan weer en wind, hebben een betrouwbare bescherming nodig tegen water!

Ter informatie: de zogenaamde IP-beschermingsklassen geven aan hoe goed een lamp beschermd is tegen het binnendringen van water. Armaturen die op het huis of onder een dak worden gebruikt, hebben beschermingsklasse “IP 44” nodig. Dit komt overeen met betrouwbare bescherming tegen spatwater. Producten met beschermingsklasse “IP65” zijn beschermd tegen waterstralen. Alle armaturen die buiten worden geïnstalleerd, moeten beschermingsklasse “IP67” hebben, zodat ze betrouwbaar waterdicht zijn in het geval dat ze tijdelijk onderwater komen te staan.