MENU

Petit Latour: topchampagnes bij een topuitzicht in een tophotel

Een nachtje weg in eigen stad: INK Hotel

april 26, 2022 reageren (2) Views: 2669 Travel Larissa Hendriks

Pasen vieren op Malta

Wellicht vind je het ook wel eens leuk om eens wat anders te doen dan chocolade eitjes te zoeken in de achtertuin. Of eieren te schilderen, of jezelf vol te stouwen met zoet en zalm. Dan is een bezoek aan Malta tijdens Pasen zeker een aanrader!

Je merkt toch dat we, vooral de nieuwe generaties, niet heel veel meer met het geloof doen. Wie gaat er nog netjes op zondag naar de kerk? Op Malta is dat anders, zij hebben nog wel hun religieuze tradities, waar jij als toerist ook welkom bent. De openhartigheid van de mensen hier is al een van de vele redenen om dit eiland eens te bezoeken.

Maanden aan voorbereiding

Malta is een erg katholiek land en werd ooit geleid door de Knights of St. John. Dit heeft zeker sporen achtergelaten en zo wordt dus ook Pasen op een speciale manier gevierd. De gehele heilige week staat in het teken van het geloof, en naast de ‘kleine’ dingen die worden gedaan (zoals speciale prachtige stalletjes neerzetten die het verhaal van Pasen vertellen), wordt het ook groots gevierd op Eerste Paasdag. De meeste inwoners zijn wel maanden bezig met de voorbereidingen, zeker de moeite waard om dus eens hier te zijn met Pasen in plaats van in Nederland chocolade zoeken in de achtertuin.

Jezus wordt op handen gedragen

Even ter herinnering: de paashaas bestaat niet (sorry) en met Pasen vieren we dus de herrijzenis van Jezus. Op Malta is dit een zeer vrolijke gebeurtenis. Op Paaszondag vinden er diverse zogenoemde ochtendprocessies plaats. Hierbij lopen dragers letterlijk met het graf plus standbeeld van Jezus door de straten heen. Herrijzenis van Jezus op z’n letterlijkst genomen dus. En dit is een ontzettend bijzondere gebeurtenis. Zeker een prachtig moment om te ervaren op dit eiland! Er wordt muziek gespeeld, gejoeld en gedanst, iedereen is welkom dus je kan gewoon bij de menigte aansluiten.

Ik zou iedereen aanraden dit eiland te bezoeken tijdens Pasen voor deze traditionele ervaring. Het is zeker iets speciaals om bij te zijn, en tegelijkertijd heb je al een vrije dag wegens Pasen, scheelt ook weer vakantiedagen opnemen! Wees wel snel met boeken, want dit is natuurlijk wel een feestdagen-periode.

Ook buiten Pasen om een prachtig eiland

Mocht je met Pasen je eigen tradities hebben, dan is Malta ook zeker een eiland om buiten deze feestdag om te bezoeken. Het hele jaar door zijn er tradities en het eiland zelf is ook prachtig. Zie hieronder alvast een kleine sfeerimpressie!