MENU

Meer dan 76% van de Nederlandse LGBTQ+ reizigers heeft...

Roadtrippen door Portugal – deel 3

juli 4, 2022 reageren (3) Views: 4364 Travel Larissa Hendriks

Roadtrippen door Portugal – deel 2

POV: je wil een prachtige veelzijdige roadtrip maken, met zowel gezellige stadsbezoeken als prachtige natuur en stranden. En het liefst ook nog met een lekker zonnetje. Waar ga je dan heen? Portugal!

Wij maakten een prachtige roadtrip en nemen je in dit artikel mee door het tweede gedeelte van de reis. Via Booking.com boekten we de auto welke we makkelijk op Lissabon Airport op konden halen en weer terug konden brengen bij Faro Airport. In totaal heb je aan anderhalve tank genoeg voor deze gehele route!

Stop 4: Alentejo

Vanaf Santiago do Cacém, nabij de westkust, reden we in zo’n drie uur richting de Spaanse grens om Alentejo te bewonderen. Om alles uit de dagtrip te halen, boekten we een van de best aangeprezen activiteiten: een wijnproeverij. In een schattig dorpje werden we warm ontvangen door een openhartig koppel. Samen runnen zij Gerações Da Talha, in Alentejo.

De wijnproeverij bestond uit 3 verschillende wijnen welke alle drie erg bij ons in de smaak vielen. De witte wijn was duidelijk onze favoriet, en gelukkig kon ons glas nog eens bijgevuld worden. Een frisse en fruitige smaak, perfect voor op zo’n zonnige Portugese dag. Al snel werd het heel gezellig en uiteindelijk werd de wijnproeverij een gezellige borrelmiddag met z’n vieren, alsof we bij ze op bezoek kwamen! Broodjes, kazen en olijven, we voelden ons helemaal thuis.

Na de witte wijn werden we nog verrast met twee verschillende rode wijnen. De laatste rode wijn is nog gemaakt door de grootvader wie vroeger de wijnmakerij runde. Ondanks zijn pensioen komt hij nog regelmatig langs om de boel in de gaten te houden, als dat geen passie is! Als afsluiter mochten we ook de zelfgemaakte limoncello proeven (héél lekker!) en werden we naar een uitzichtpunt gebracht. ‘Do alto do Santo António’, wat een uitzicht zeg!

Stop 5: Craveiral Farmhouse

Inmiddels zijn we alweer teruggereden richting de westkust. Voor de volgende stop kunnen we eigenlijk niet eens een plaatsnaam vinden, zo heerlijk afgelegen ligt deze ‘boerderij’ ofwel: Craveiral Farmhouse. En verbeeld je niet een boerderij zoals we die kennen in Nederland, dit is een stuk luxer! Je komt niet op een hooiberg terecht maar slaapt juist in appartementje wat je gerust een klein huisje kan noemen. Met verschillende ruime slaapkamers, twee badkamers (met een heerlijk bad!), keuken met keukeneiland en aan de woonkamer een terras, hadden we hier nog wel een paar weken kunnen vertoeven.

Wij YUPPERS kunnen ons hier al helemaal vinden, Craveiral Farmhouse is namelijk ultra bewust met het milieu bezig. Top! Enige nadeel is dan wel dat je een half uur warm water hebt om te douchen en vervolgens weer een uur moet wachten op nieuw warm water, maar dat nemen we dan voor lief. Al het eten is biologisch, onbespoten en je kan zelfs fruit en groente plukken uit de grote moestuin. Buitenzwembaden, binnenzwembad, spa en mini sportschooltje, hier ben je van gemakken voorzien. En het ontbijt… Beste ontbijt van de gehele trip. De zelfgemaakte yoghurt, granola, omeletjes en pannenkoeken zijn in het speciaal het benoemen waard…

Vanaf Craveiral Farmhouse ben je in een kwartiertje op de mooiste stranden. We raden dan ook zeker aan om hier een bezoekje aan te brengen!

Stop 6: Tramelo

We wisten het toen nog niet, maar reden bij de afslag naar Tramelo richting ons fijnste verblijf van de gehele trip. Als je écht tot rust wil komen heb je geen luxe spa nodig, je hoeft alleen maar een kamer te boeken bij Sussurros do Monte. Je komt na een spannende kiezelweg terecht in een ansichtkaart. Vanaf de heuvel waarop je verblijft heb je een uitzicht waar je u tegen zegt.

Hier werden we hartelijk ontvangen door het lieve koppel Peter en Paula. Zij hebben het geluk gevonden op deze betoverende plek en besloten hier te gaan wonen, we geven ze gelijk. Rondom hun huis zijn de vier verblijven welke je kan boeken. Het voelt als thuiskomen! En dat in de middle of nowhere op een heuvel in Portugal.

Vanaf Sussurros do Monte ben je in zo’n tien minuutjes in Aljezur, een lief dorpje met een onwijs lekker bakkertje en een kasteel om te bezoeken. Er zijn in de buurt nog meer plekjes het bezoeken waard, waaronder veel natuur en stranden. Voor het gemak hebben Peter en Paula een lijstje voor je gemaakt met alle tips en hotspots in de buurt. Je kan ze ook om tips vragen bij het ontbijt, want dit maken zij hoogstpersoonlijk voor je klaar. Zelfgemaakte yoghurt, zelfgemaakte jam, zelfgemaakt brood… Gemaakt met liefde op een plek om verliefd op te worden.

Op het verblijf zelf kan je gebruik maken van een keukentje, de bar en de gehele tuin, inclusief een heerlijk zwembad met ook hier het prachtige uitzicht. Rondom fluiten vrolijk de vogeltjes, life is good at Sussurros!

Het beste restaurant van de reis

Na zo’n 20 minuten rijden kom je aan in Vila do Bispo. Dit is een knus en schattig dorpje naast Sagres (het einde van Europa). Als je écht héél goed wil eten, dan ben je hier bij het restaurant Eira Do Mel op de juiste plek. Tot nu toe hebben we hier het lekkerste traditioneel Portugese gerecht gegeten. Aanrader! Hier wil je heen!

Op de menukaart staan ook een aantal traditioneel Portugese gerechten en de grootste aanrader is de Cataplana octopus met zoete aardappel. Wauw! Zo mals hebben we een octopus nog nooit eerder geproefd. Bij Eira Do Mel wordt dan ook alle vis dezelfde dag vers van de vismarkt in Sagres. En ook vlees komt van de lokale boer en de groente komt nog net niet allemaal uit hun eigen moestuin. Kortom: super vers, super lekker.

We komen hier zeker nog eens terug. Naast het goede eten was de bediening ook ontzettend vriendelijk, je zou zelfs zeggen; heel lief, en qua wijn weten ze hier ook goed wat ze moeten schenken. Hopelijk tot snel!

Stop 7: Luz

Dit is het moment om de westkust te verlaten! Lagos is het leuke stadje in de Algarve rechts van Sagres. Voor een relaxed verblijf vlak bij het strand kan je terecht bij ASA Algarve Sea Adventures. Je komt meteen terecht in een chille en gezellige sfeer, een soort kamp maar dan met een eigen appartementje voorzien van een douche, bed, woonkamer en keuken. Wederom gerund door een openhartig koppel. Je kan je aanmelden voor yoga, surflessen en rotsklimmen…

We raden het alle adventure seekers aan om een sessie rockclimbing te boeken. Wat is dit gaaf! Wel is het handig om geen hoogtevrees te hebben, want de klif is pittig hoog. Als je nog nooit hebt geklommen zal je daarom ook eerst op een andere plek bij gebergte les krijgen. Maar het tofste is toch echt langs die prachtige klif. Natuurlijk is het heel erg spannend, maar Toto (een van de eigenaren) zorgt er met zijn goede begeleiding voor dat je je op je gemak voelt. Ten minste, in hoeverre dat kan wanneer je aan een touw langs een klif hangt.

To be continued…