MENU

Met een blikje meer energie en focus!

Heerlijk eten is altijd in de mode!

mei 10, 2023 reageren (0) Views: 4662 Food Larissa Hendriks

Hapje eten in de bajes? Welkom bij Café Jansen Bajeskwartier

De deuren van Café Jansen Bajeskwartier zijn geopend, op een plek waar ze normaal gesproken gesloten bleven: de Bijlmerbajes. Hier kan je nu genieten van een bruisend, eclectisch en uniek restaurant.

Met een interieur ontworpen door Fiction Factory en MONK architecten, een internationaal ervaren chef èn een team dat overloopt van enthousiasme kan dit alleen maar veel goeds betekenen.

Café Jansen Bajeskwartier in Hotel Jansen Amsterdam Bajeskwartier

Elke Amsterdammer kent de Bijlmerbajes wel, maar hoeveel zijn er daadwerkelijk wel eens in het gebied geweest? Uiteraard had je er (waarschijnlijk) ook niks te zoeken. Tot nu! Met de komst van Café Jansen Bajeskwartier fiets je wel een stukje verder dan het centrum of de Pijp. En zo ver is het dan ook helemaal niet. Dit stukje van Amsterdam vind je op steenworp afstand van de Amstel en Amsterdam-Oost.

Veroordeel jezelf tot wel 6 maanden

Café Jansen Bajeskwartier komt in het Hotel Jansen Amsterdam Bajeskwartier, de tweede vestiging van Hotel Jansen. Hotel Jansen zorgt al sinds 2015 als ‘not for tourist’ hotel voor tijdelijke en flexibele huisvesting voor young professionals, studenten, PHD’ers en expats. Het circulair gebouwde hotel in het Bajeskwartier wordt voor al deze groepen het startpunt voor hun Amsterdamse avonturen waarbij verblijf mogelijk is van 1 dag tot 6 maanden (!). Tot hoe lang veroordeel jij jezelf?

Een interieur met een gaaf verhaal

De afgelopen twee jaar heeft duurzame bouwstudio Fiction Factory gewerkt aan het interieur van het hotel en het restaurant. Een team van ontwerpers, houtbewerkers, lassers en stoffeerders hebben hun kennis en creativiteit gebundeld om een uniek en duurzaam interieur te creëren. Hiervoor zijn de materialen bewust gekozen.

Fun fact: de tralies van de gevangenis worden nu gebruikt om planten op het dak te laten groeien zodat zij op een natuurlijke manier het gebouw afkoelen.

De focus lag sterk op circulariteit en op lokaal, enidealiter ook nog eens met een gaaf verhaal. Zo heeft een installatie die eerder in hetRijksmuseum hing, in samenwerking met Caroline Prisse en Van Tetterode Glass Studio eentweede leven gekregen als kroonluchter. Reststukken glas zijn in mallen van schijfjes gedroogdfruit gesmolten tot honderden gekleurde glasfragmenten die het lichtopvangen en weerkaatsen.

Bezoekuurtjes verleden tijd

Café Jansen Bajeskwartier is zeven dagen per week open voor ontbijt, lunch, diner en borrel. Iedereen is de hele dag welkom, je hoeft je niet meer aan te melden voor bezoekersuurtjes. Neem binnen plaats, in de grote lichte zaak, of juist buiten op het zonnige terras. In de keuken vind je chef Vaughn en zijn team.

Deze van origine Zuid-Afrikaanse chef heeft veel ervaring opgedaan in Engeland en Frankrijk, voordat hij naar Nederland kwam om bij NENI aan de slag te gaan. Nu is het tijd voor zijn volgende stap, bij Café Jansen Bajeskwartier. Hij presenteert hier een geheel eigen menu met invloeden uit de Britse, Franse, Zuid-Afrikaanse en Mediterrane keuken. Resultaat is een menu net zo uniek als het interieur, maar toch zeer herkenbaar.

Voor het à la carte ontbijt ligt de focus op de klassiekers (zeg maar hallo eggs bennie!) en voor de lunch wordt verder gekeken dan het ‘Hollandse broodje’. Tijdens het diner zullen Vaughn en zijn team hun kunsten vertonen in de open keuken. Het menu zal vaak wisselen, aangezien er altijd met de seizoenen mee gekookt wordt. De gerechten variëren van classic comfort food tot innovatieve creaties met lokale producten van het seizoen. Tijdens het diner ben je welkom voor een gerecht met glas wijn aan de bar, of om uitgebreid lang te tafelen.

In de latere uurtjes zal de muziek wat harder gaan en worden de lichten gedimd. Aan de hongerige borrelaar/danser is uiteraard ook gedacht met een hele fijne borrelkaart.

Water en brood

De grote bar in Café Jansen Bajeskwartier is een bezienswaardigheid op zichzelf. Gelukkig kan je hier nu wel meer krijgen dan alleen maar water en brood. Klassieke cocktails, precies zoals ze horen te zijn, en uitzonderlijke wijn. De gerechten op het menu schreeuwen om een bijpassende wijnselectie en deze is samen met De Kelders van Jan-Dio gemaakt. Verwacht een selectie van traditionele, maar zeker ook veel nieuwe, frisse bio-dynamische wijnmakers die je zeker zullen verrassen.