MENU

Ontdek de betoverende wereld van Benriach whisky

Hot stuff voor de zomermaanden

juni 20, 2023 Reageren (1) Views: 4668 Life, Travel Brian Hendriks

Op whisky avontuur met The GlenDronach

 The GlenDronach, je kent het of je kent je whisky niet. Als whiskyliefhebber ken ik het merk maar al te goed. Het was dan ook een eer om mee te gaan op reis naar Schotland, waar de roots van deze whisky ligt. Het was zelfs een van de eerste whisky’s die hier werd verkocht. Daar moesten we meer van weten!

Daarom gingen we mee op reis, spraken met Stewart Buchanan, de Global Brand Ambassador van The GlenDronach, leerden van alles over whisky en bovenal: proefden de lekkerste soorten. Je leest er in dit artikel meer over.

Die eerste slok!

Eventjes terug in de tijd: mijn eerste interesse in whisky kwam door mijn opa, hij gaf mij mijn allereerste whisky. Eerst de ijsklontjes in het glas, daarna met het rinkelende glas naar de bar voor de whisky en dan terug naar de koelkast voor de 7UP. Samen met hem nam ik mijn eerste slok die leidde tot een zekere waardering voor whisky, uiteraard nu zonder de 7UP. Met mijn onervarenheid en gebrek aan kennis en smaak, bleef het bij een interesse. Na mijn bezoek aan The GlenDronach in Schotland ben ik een stukje wijzer geworden en ik deel graag mijn nieuwe whisky kennis! Te beginnen met de verschillende soorten whisky…

Meet your new friends!

Single Malt

Single Malt kennen de mensen meestal bij naam, het staat bekend als ‘goede whisky’, maar wat het is weet men meestal niet. Het is eigenlijk heel simpel, Single staat voor één en Malt is vertaald in het Nederlands mout. Het houdt dus in dat de whisky van één mout is gemaakt.

Blended

Blended is een mix of een mengsel van meer dan één whisky. Deze worden samen gebottled en vervolgens verkocht als één whisky. Stokerijen doen dit zodat de kwaliteiten van de verschillende whisky’s elkaar kunnen versterken. De meeste blended whisky’s (ook wel ‘blends’ genoemd) bestaan uit single grain whisky vermengd met meerdere malt whisky. De kans dat je deze het meest in de slijterijen vindt is groot, want ongeveer 90% van de whiskys in de markt zijn blended.

Bourbon

De Bourbon komt aan zijn naam omdat het in Bourbon County Kentucky is ontstaan. Door de immigratie van vele Schotse en Ierse immigranten in de 18e eeuw, namen zij veel kennis mee naar de VS, waaronder het whiskyproces. Doordat het mogelijk is om whisky te maken van vele graansoorten en met een overschot van maïs in Amerika ontstond er een andere naam voor de drank en een andere soort whiskey, de bourbon.

Wat is er nou zo speciaal aan dit vloeibare goud?

Het wordt natuurlijk niet voor niets vloeibaar goud genoemd. De mooie goudkleurige sterke drank bevindt zich eigenlijk wel in iedere drankkast. Naast de kleur en de soort whisky speelt er nog meer mee! Denk aan het proces van de productie, het klimaat waarin het proces plaatsvindt, het aantal jaren voor de rijping en natuurlijk het klimaat waar de rijping plaatsvindt! Een heel proces…

Het proces van je favoriete whisky

Elke whisky heeft even nodig om te rijpen, een aantal jaar. Daarna kan deze gebotteld worden! Bij The GlenDronach ligt dit complexer dan je zou denken. Ieder vat (cask) rijpt op zijn eigen manier. Het ene eikenhout kent meer sherry dan de ander en in het andere vat komt weer meer lucht door… Zoals je merkt zijn ze in alle markten thuis (of zullen we zeggen: vaten). Om dit te bottelen hebben ze wel hulp nodig. We introduceren je: Rachel Berrie!

Rachel Berrie is een masterblender, iemand die je een expert kan noemen op het gebied van whisky. Zij gaat met meerdere vaten tegelijk aan de slag en met haar samenstelling wordt de unieke smaak van The GlenDronach nagebootst. Het kan daarom zijn dat een 12-jarige fles van 10 jaar geleden niet helemaal hetzelfde is als de fles die je nu koopt. Smaken verschillen, letterlijk, en als echte liefhebber is het een aangename uitdaging om de verschillende smaken te ontdekken. Ga ook op avontuur met The GlenDronach.