MENU

Op whisky avontuur met The GlenDronach

Roadtrippen via de Amalfi kust naar Sicilië

juli 10, 2023 Reageren (1) Views: 4554 Travel Larissa Hendriks

Vilnius, een stad vol verrassingen

Het zal je misschien verbazen, maar Litouwen zit vol aangename verrassingen! Dé tip voor jouw volgende stedentrip. Voeg Vilnius maar toe aan het to-go lijstje. Het is een schone en moderne hoofdstad welke toch de authentieke charme heeft behouden. Een stad die 700 jaar bestaat, en meer dan 700 verhalen te vertellen heeft.

Vilnius is de hoofdstad van Litouwen en na Riga de op een na grootste stad van de Baltische staten. Je bent er in zo’n 2,5 uur vliegen vanaf Amsterdam. In de grote historische binnenstad vind je nog meer dan 1.200 middeleeuwse panden, maar tegelijkertijd is de stad ook heel modern…

Van een toegankelijk eethuisje in Vilnius tot een droomvlucht in Trakai

Stap terug in de tijd bij The National Museum, ofwel: Palace of the Grand Dukes, of stap in de voetsporen van een crimineel in Lukiškės Prison. In deze stad valt van alles te ontdekken! Zo ook in traditionele smaken. Ontdek typische hapjes als gefrituurde breadsticks onder het genot van een lokaal biertje bij een toegankelijk eethuisje, of schuif aan bij een chic restaurant als Ertlio namas waar ook elk gerecht een Litouws verhaal heeft. Mocht dit allemaal nog niet genoeg zijn, dan ben je na een half uurtje rijden zo in Trakai voor een droom van een ballonvaart.

De arty achterwijk

Zin om wat arty-spots te ontdekken? Dan zit je goed in Vilnius. En dan vooral in Užupis Art District. Natuurlijk top voor je Insta-foto’s, maar ook oprecht heel leuk om rond te hangen. Letterlijk. Haal een biertje en plof neer bij Užupio kavinė op de grote schommelbank in het beekje bij de brug. Ten minste, als je je stedentrip gepland hebt staan in een van de drie zonnige zomermaanden die ze hier hebben. Iets om dan wel weer rekening mee te houden!

 

Enthousiast van kunst? Dan hebben we ook meteen een hotel-tip voor je: Artagonist. Als je hier naar binnen stapt, snap je meteen waarom. Het hotel ligt in het centrum en desondanks makkelijk te bereiken, zelfs met de taxi.

 

Naast de taxi’s rijden er (op een paar uitzonderingen na) geen auto’s in de gezellige straat genaamd Pilies Gatvė, waar ook het hotel te vinden is. Op deze straat vind je alle leuke restaurantjes, winkeltjes en kan je op loopafstand (of step-afstand) de rest van de bezienswaardigheden ontdekken. Lukt het jou om alle ruim 50 (!) kerkjes af te gaan in Vilnius?

Trek je criminele schoenen aan

Voorheen een gevangenis en nu een hotspot voor kunstenaars, artiesten en iedereen die cultuur kan waarderen. Lukiškės Prison is de gevangenis in de stad met meer dan 700 verhalen. Stap in de voetsporen van bijvoorbeeld Alma, de vrouw die twee van haar zoons gewurgd heeft en achterliet in de rivier… Interessant? Boek dan vooral een tour door de gevangenis!

 

Niet zo interessant? Dan snel een ander onderwerp: je kan hier tegenwoordig concerten, feesten en een open lucht bioscoop bezoeken! En overdag kan je heerlijk op de buitenplaats hangen en een hapje en drankje bestellen. De gevangenis heet daarom nu ook Lukiškės Prison 2.0, wat een nieuw tijdperk betekent. Dit keer een cultureel tijdperk.

Gefrituurde broodsticks

En dan nog een belangrijke vraag voor je jouw stedentrip boekt: wat eet en drink je zoal in Litouwen? Verbazingwekkend lekker! Echt typisch is bijvoorbeeld gefrituurde broodsticks met gesmolten kaassaus en knoflook naast een lokaal gebrouwen biertje.

 

Daarnaast is de koude bietensoep een aanrader (al klinkt het voor sommigen meteen minder aantrekkelijk dan gefrituurde broodsticks: it’s good!). En wil je echt traditioneel eten, neem dan plaats bij Etno Dvaras. Hier staat het menu vol met traditionele gerechten. Mocht je meer willen van deze traditionele Litouwse smaken, bezoek dan ook even Trakai…

Trakai, letterlijk de highlight van je stedentrip

Eigenlijk is je bezoek aan Litouwen niet compleet zonder een bezoekje aan Trakai. Na een half uurtje rijden zie je het befaamde prachtige ‘eiland-kasteel’ al, het kasteel van Trakai.

 

En, om even terug te komen op de traditionele smaken, je kan hier de lekkerste Kibinai proeven. Het zijn een soort empenadas, maar dan met een Litouwse twist. Oorspronkelijk werden deze gegeten met lamsvlees of rundvlees, maar nu kan je kiezen uit veel verschillende smaken (ook vega). Je kan deze bestellen bij een restaurantje als Kybynlar of ze langs het water afhalen bij een van de vele stalletjes. Dan kan je meteen een leuk souvenirtje scoren!

Het kasteel is ook leuk om te bezoeken, maar nog veel leuker om overheen te vliegen in een heteluchtballon. Letterlijk de highlight van je trip! Als je altijd al eens een heteluchtballonvaart hebt willen maken dan is dit dé plek om het te doen.

De omgeving is prachtig en vooral het uitzicht op het kasteel en de eilandjes die deze omringen geeft een uitzicht om ‘u’ tegen te zeggen. Tip: neem wat muggenspray en lange kleding mee, want in het weiland bij start en landing vliegen de insecten je om de oren. Na de landing zoek je met de crew een rustig plekje op en staat er nog een laatste verrassing op je te wachten…

 

Het zal zeker niet de laatste keer zijn geweest dat ik Litouwen bezoek, ik kom zeker terug om meer van de sfeer (en gefrituurde breadsticks) te proeven!