MENU

Zo klinkt de wereldkampioen fluiten

De mooiste drone foto’s van 2015

december 29, 2015 reageren (0) Views: 1549 Life Redactie BLVD

Hoe maak je de perfecte oliebol?

Misschien wil je er nog niet aan denken na dagen vol met eten, maar het wordt alweer tijd voor het volgende hapje: de oliebol. Nu AD bekend heeft gemaakt welke bakkers de beste oliebollen produceren, weten we in ieder geval waar we (niet) heen moeten om deze lekkernij te kopen. Maar wil jij nou als echte doe-het-zelver liever op eigen houtje aan de gang met de bloem, rozijnen en olie, dan geven wij jou dé tips om de perfect goudbruine en krokante oliebol te creëren. Hieronder vind je het recept voor oliebollen met advies van Brood- en Banketbakkerij Jan Pieter Duin, die een mooie derde plaats behaalde in de oliebollentest.

Wat heb je nodig voor circa 25 oliebollen?
– 500 ml melk
– 500 gram bloem
– 50 gram boter
– 1 ei
– 1 zakje gedroogde gist (of 30 gram verse gist)
– 1 theelepel zout
– 1 theelepel suiker
– 1 theelepel kaneel
– Zonnebloemolie
– IJsknijper
– Vulling (optioneel): 1 pakje rozijnen, 1 appel, 1 citroen

Voorbereiding: Laat de rozijnen de avond van te voren wellen, en zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor je ermee aan de gang gaat.

oliebollen 4

Het beslag
Verwarm de melk en los de gist hierin op met een schepje suiker erbij. Laat dit mengsel ongeveer 10 minuten staan. In de tussentijd zeef je het zout en de bloem, en doe je dit in een kom. Maak in het midden een kuiltje en giet het (losgeklopte) ei erbij. Voeg het melkmengsel, en klop dit met of zonder mixer tot een glad geheel. Als je vulling wilt toevoegen knijp je de citroen boven de stukjes appel uit, en voeg je dit samen met de rozijnen toe aan het mengsel. Doe het beslag in een ruime kom en leg hier een natte theedoek overheen. Laat het beslag een halfuur rijzen.

Frituren
Verhit de zonnebloemolie tot 175 graden. Schep bollen van beslag, het liefst met een ijstang, en doe dit in de opgewarmde olie. Draai de oliebollen na 2 à 3 minuten, en laat ze totaal ongeveer 6 minuten bakken. De bolletjes zullen een stuk groter worden in de olie, dus doe niet teveel tegelijkertijd in de olie. Schep de oliebollen uit de olie en laat ze uitlekken, bijvoorbeeld in een vergiet met keukenpapier.

Tips van Brood- en Banketbakkerij Jan Pieter Duin
Bij bakkerij Jan Pieter Duin weten ze maar al te goed hoe je de perfecte oliebol kunt creëren, namelijk met passie, vakmanschap en balans. Speciaal voor de thuisbakkers gaven ze ons de volgende tips:

1. Zorg voor goede grondstoffen. Vooral de kwaliteit van de bloem is belangrijk, dus koop echte oliebollenbloem in plaats van bloem uit de eerste de beste supermarkt.
2. Maak niet te grote beslagen. Kleinere hoeveelheden tegelijkertijd zorgt voor betere oliebollen
3. Let er op dat de temperatuur van het beslag rond de 28 graden is.
4. Laat de oliebollen niet te lang rijzen (30 min.)

Voor bij de oliebollen >> De top champagnes van 2015 volgens vinoloog Alessandro Matrone

oliebollen 5

Heb jij na al die moeite toch nog een jaartje extra oefening nodig? Rij dan snel even langs een van deze bakkers uit de top 10 van de AD oliebollentest:

1. Meesterbakker Voskamp – Spijkenisse
2. Bakkerij Olink – Maarssen
3. Brood- en Banketbakkerij Jan Pieter Duin – Tiel
4. Richard Visser’s Gebakkraam – Rotterdam
5. Gebakkraam Nico Sterrenberg – Schiedam
6. Bakkerij Vliegendehond – Wolvega
7. Bakkerij Eshuis – Moerkapelle
8. Oliebollenhut Tholen – Tholen
9. Oliebollenkraam Restaurant Vroeg – Bunnik
10. Bakkerij Lorkeers – Nijverdal

De volledige lijst vind je hier.

Lees ook:
4x Hier kan jij het best nieuwjaarsdag vieren!
In stijl het nieuwe jaar in? Hier zijn dé 5 Top Notch NYE feesten!
Samenvatting van het jaar: de voor- en tegenspoed van 2015

Tags: , ,