MENU

Kim Feenstra en Geraldine Kemper kleden elkaar uit in...

loonsverhoging

Zo regel jij vandaag je zuurverdiende loonsverhoging

januari 19, 2016 reageren (0) Views: 1205 Life Redactie BLVD

Van Hallelujah tot Dikshit: dit zijn de opvallendste namen van 2015

Elk jaar maakt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) bekend wat de populairste kindernamen van Nederland zijn. In 2015 was de naam Liam (720) erg populair, net als Sem en Lucas. Voor meisjes werd de naam Emma (793) het meeste gekozen, gevolgd door Julia en Sophie. De lijsten laten echter ook zien dat ouders flink creatief kunnen zijn met de naamkeuze.

Hoe spel ik mijn naam ook alweer?
Nu.nl stelt dat kindernamen sinds 2010 steeds korter zijn geworden, en dat gaat best ver. In 2015 zijn er kinderen geboren met namen als Ai, Eh, Io en Si. Sommige ouders negeren deze trend echter geheel en maken het hun kind wel erg lastig om hun naam te leren spellen. De langste naam van 2015, met maar liefst 25 karakters, is Indianola-Clara-Elizabeth. Andere interessante keuzes zijn Devyntreashure-Jahaily, X’Jeàneyshá-Treángelys, Mallackiahntgelly en Zikoranaudodimma.

Wat is toegestaan?
Ook dit jaar zitten er weer een paar vreemde namen tussen. Een aantal van onze favorieten: Godlove, Dikshit, Sip, Ruig, Halleluya, Tyten, Alien en Papi. Met deze namen vraag je je misschien af hoe ver je als ouder mag gaan met het kiezen van een naam. SVB geeft aan dat wij in Nederland veel vrijheid hebben, maar dat er een aantal voornamen zijn die toch echt niet mogen. Het gaat dan om namen die normaal gesproken een achternaam zijn, of om ongepaste namen, zoals een scheldwoord of een spottende naam. Wat zijn dan namen die geweigerd zijn? Bijvoorbeeld Miracle of Love, Rolls Royce en Tsjakkalotje (de laatste twee komen van Emile Ratelband).

Photo credit: thejbird via Visual Hunt / CC BY

Tags: , , ,