MENU

Man bouwt indrukwekkende lightsaber

Nieuwe trailer van Suicide Squad: “worst heroes ever”

januari 20, 2016 reageren (0) Views: 981 Life Redactie BLVD

Wachtwoord verzinnen? Dit zijn de slechtste wachtwoorden om te kiezen

Een goed wachtwoord bedenken is nog niet zo moeilijk, het onthouden ervan is een ander verhaal. Daarom kiezen we toch massaal voor makkelijk te raden combinaties en woorden. Tuurlijk weet jij best dat het wachtwoord ‘123’ niet zo sterk is, toch blijft het verleidelijk om je geheime code zo simpel mogelijk te houden.

Het bedrijf Splashdata brengt elkaar jaar een lijst met de slechtste wachtwoorden uit. Net als vorig jaar is de cijfercombinatie 123456 het meest gebruikt, en staat ‘password’ op nummer twee. De top 10 ziet er zo uit:

1. 123456
2. Password
3. 12345678
4. Qwerty
5. 12345
6. 123456789
7. Football
8. 1234
9. 1234567
10. Baseball

Verder laat Splashdata zien dat op sport gebaseerde wachtwoorden populair blijven. Nieuwkomers vallen met name onder het Star Wars thema, zoals ‘solo’, ‘starwars’ of ‘princess’

Wat kun je wél doen?
Hoewel een langer wachtwoord in het algemeen een goed idee is, zal een uitbreiding van de 1-2-3 reeks weinig opleveren door de voorspelbaarheid hiervan. Een aantal tips die beter werken:

  • Gebruik een wachtzin. Dit kan net zo sterk zijn als een ingewikkelde code, maar veel makkelijker om te onthouden. Als je ook nog een ongebruikelijk karakter toevoegt of bijvoorbeeld de woorden iets aanpast door de klinkers weg te halen, heb je al helemaal een sterk wachtwoord.
  • Gebruik een wachtwoord maar één keer. Natuurlijk is het lastig om veel verschillende wachtwoorden te onthouden, maar als je allemaal dezelfde combinaties gebruikt en er is ergens een lek, dan heb je een groot probleem.
  • Je kunt ervoor kiezen om een wachtwoordmanager te gebruiken die random combinaties voor jou verzint en onthoudt. Bedenk wel dat dit nooit 100 procent veilig is.
  • Een wachtwoord dat moeilijk te onthouden is, is niet gelijk aan een wachtwoord dat moeilijk te raden is voor een computer. Een combinatie van een aantal random woorden heeft daarom de voorkeur boven een woord met allemaal lastig te onthouden symbolen.

Klik hier voor de gehele lijst.

Photo credit: Yu. Samoilov via Visual Hunt / CC BY

Tags: , , ,