MENU

Rita Ora voor LUI Magazine (NSFW) Part 2

De hotste events van Nederland in februari

februari 2, 2016 reageren (0) Views: 3041 Life Redactie BLVD

Carnaval voor dummies: feiten en tips

Nog maar een paar dagen en dan is het weer tijd voor carnaval. De bewoners van het Zuiden maken zich al een tijdje klaar om drie dagen lang keihard los te gaan. Kom je van boven de rivieren en ga jij voor het eerst kennismaken met dit feest? Lees dan even verder voor een aantal handige feiten.

Eerst even een korte geschiedenisles, want hoe is dit feest eigenlijk ontstaan? Carnaval komt van het Latijnse woord ‘carne levare’ wat ‘vaarwel vlees’ betekent. Oorspronkelijk was carnaval dan ook een eetfestijn, net voor de 40 dagen vastentijd aanbrak. Het van oorsprong katholieke feest is waarschijnlijk afgeleid van middeleeuwse vieringen in Italië en daarna verspreid over andere Europese gebieden.

Overal in Nederland spelen muziek, vrolijkheid, verkleden en optochten een belangrijke rol bij carnaval, maar er zijn ook verschillen tussen regio’s. Het Rijnlands carnaval in Limburg stamt af van het Keulse carnaval, en opvallende uitdossingen staan centraal, net als de kleuren rood, groen en geel. De kostuums bij het  Brabantse Bourgondisch carnaval zijn ingetogener, en de plaatsnamen veranderen tijdens het feest. Toch zien we dat de grenzen door de jaren heen wat meer vervagen, en daarom zullen de volgende tips in beide regio’s werken.

star wars
Photo credit: Contando Estrelas via VisualHunt / CC BY-SA

Hoe ga je verkleed?
Het dragen van kostuums hoort bij carnaval, dus ook jij komt niet weg met de zin “ik ben verkleed als mijzelf”. Aangezien het een beetje laat dag is om met naald en draad aan de gang te gaan, zijn wij op zoek gegaan naar de verkleedtrends voor 2016. Eerst even een blijmakertje: sexy pakjes zijn helemaal in voor vrouwen. Dus wat ga jij aandoen om de aandacht te trekken van die leuke dame?

Volgens een onderzoek van CompleetVerkleed kun je het beste kiezen voor:

  • Steampunk: een combinatie van historische kostuums met sciencefiction
  • Actuele kostuums: kijk dus even op de nieuwssites voor inspiratie
  • Kleding voor duo’s: kies samen met je vriend/vriendin een leuk thema

Bedenk dat je vaak op straat bent, en je je dus niet te koud moet kleden. Ook zal je met al dat bier gegarandeerd vies worden, dus verschillende kostuums aanschaffen kan een goede optie zijn. Het is bovendien aan te raden om geen dure jas aan te doen, omdat er niet altijd een garderobe zal zijn.

Extra tip: laat je niet verleiden door al die sexy kostuums, want het blijkt dat bijna 14 procent van de feestgangers vreemdgaat!

bieer
Photo credit: QuinnDombrowski via Visual hunt / CC BY-SA

Waar ga je bier drinken?
Tijdens carnaval worden flink wat glazen bier weggetikt, en dan met name door Brabantse mannen. Gemiddeld worden er volgens Feestkleding365 tijdens het feest 26 biertjes gedronken, en de Brabantse feestvierders drinken meer dan 11 glazen per dag (CompleetVerkleed). Om te voorkomen dat jij straks een flinke som geld hebt uitgegeven, kun je volgens Omroep Brabant Eindhoven (Lampengat) het beste vermijden. Hier zijn de biertjes namelijk €2,50 per stuk. In Bergen op Zoom koop je een leutneutbon voor 2 euro, wat één biertje waard is. In Den Bosch, Tilburg en Breda zijn de drankjes gemiddeld 10 à 15 cent goedkoper dan in Eindhoven.

Aangezien het bier de hele dag vloeit, is het essentieel om genoeg te eten. Begin de dag dus met een goed ontbijt, en neem regelmatig een hartig hapje om te voorkomen dat jij de volgende feestdag niet haalt door een kater. Populaire carnavalhappen zijn: nonnenvot (een soort donut) en friet met zoervleisj (zuurvlees).

Welke muziek moet je kennen?
Verwacht tijdens carnaval geen dancemuziek, maar echte Hollandse (en Duitse) klappers om op te hossen en mee te deinen. De nummers moet jij natuurlijk ook wel een beetje mee kunnen zingen, en daarom hebben wij even opgezocht welke liedjes dit jaar gedraaid gaan worden. Grote kans dat je klassiekers van André van Duin (Er staat een paard op de gang) en Guus Meeuwis (Per spoor) gaat horen, maar ook dit jaar zijn er weer een paar nieuwe carnavalklappers bij gekomen:

Huub Hangop ft. DJ Maurice – (Ik wil met jou een) Selfie

Veul Gère – Wa Trèkte Aron?!

Herrie Hardstyle ft. FeestDJRuud – Hallo! (Het is carnaval)

Alaaf!

Photo credit: Asier Solana Bermejo via Visual hunt / CC BY-SA

Tags: , , , , ,