MENU

Irina Shayk gaat uit de kleren voor Intimissimi’s “The...

7x vette films die je deze lente wilt zien

maart 14, 2016 reageren (0) Views: 2039 Life Redactie BLVD

Een eerste blik op het nieuwe survivalprogramma ‘The Raft’

Wat gebeurt er als je twee onbekende mensen bij elkaar in een bootje op de Caribische zee zet? Overgeleverd aan de natuur en zonder eten of drinken zijn ze op elkaar aangewezen om vijf dagen lang te overleven in het water en met elkaar.

Wellicht heb je tijdens een zapbeurt eens halt gehouden op National Geographic en zag je het programma The Raft, een Amerikaanse show over overleven op zee. Vanaf 17 maart krijgen wij onze eigen versie met dezelfde naam, maar toch een andere focus: de deelnemers.

“National Geographic is wetenschappelijker en gaat meer over overleven. The Raft heeft wel wat weetjes, maar is niet zo educatief,” aldus Jan Kooyman, eindredacteur van The Raft. In de Nederlandse versie staat het sociale aspect centraal  “De deelnemers zijn survivors op het land en in het dagelijkse leven, en worden nu in deze setting geplaats. Wat hebben zij  meegemaakt?”

Wie zijn de deelnemers?

In de eerste aflevering van The Raft zien we studente Kim (25), tandarts Mattie (57), social & cultural entrepeneur Casita (34) en ex-marinier Jorg (25). In teams van twee moeten zij zien te overleven op zee, maar dat ging niet zonder slag of stoot:  “Zowel de golven als deelnemers gingen op en neer”.

In de oranje raft zijn Casita en Jorg op elkaar aangewezen. De deelnemers waren maar wat blij met elkaar als “raft-buddy’s”, en dat bleek goed uit de eerste aflevering. Wat hun eerste gedachten in de raft waren? Casita was vooral erg misselijk: “Je wordt meters de lucht in gegooid en je bent al zeeziek van de boot.” Jorg’s eerste reactie was goed voor te stellen: “Shit, waar zit ik in!’

the Raft 2

Om de vijf dagen vol te maken waren beide deelnemers ervan overtuigd dat er een knop om moet en dat je naar voren moet kijken. De mind is vooral voor Casita belangrijk: “Je moet er blanco ingaan, niet teveel nadenken en je lichaam geruststellen.” Dit betekende echter niet dat de twee het makkelijk hadden tijdens hun reis. Jorg werd flink ziek, en dat vond hij als “marine-man” toch wel beschamend.

In een lastige situatie zou je denken dat humor als eerste vergaat. Niets is minder waar als we naar The Raft kijken. Ondanks de schreinende situatie waarin zij zich bevinden, worden er toch grapjes gemaakt. Zo slaat Jorg zijn arm om Casita heen om haar te beschermen tegen de kou en zegt: “Bij overleven mag dat, normaal doe ik dat niet op de eerste date”. En ook het continue overgeven leidt tot grappige uitspraken: “Pluspunt, er komen wel vissen op af”

Grenzen verleggen

Zowel Jorg als Casita zien het best zitten om de uitdaging nog eens aan te gaan, al prefeert Casita een nieuwe uitdaging. En dat is dan ook meteen de reden waarom zij meedeed aan het programma. Uit de comfortzone stappen, grenzen verleggen, dat vindt Casita belangrijk in het leven. Ook Jorg heeft nog niet genoeg adrenaline gehad na zijn tijd in de marine:

“Het is nooit genoeg, waarom zou je rustig aan doen? Wie weet kan het niet meer. Ik wil niet elk jaar hetzelfde leven, en sta altijd open voor een nieuwe uitdaging. Die “kick” heb ik nodig. Bovendien heb ik liever spijt van de dingen die ik wél heb gedaan.”

the Raft 3

Ook Mattie, uit de gele raft, was op zoek naar avontuur in zijn leven. Na het verkopen van zijn eigen tandartspraktijk heeft hij onder andere een wereldreis op zijn fiets gemaakt en wilde hij graag een gokje wagen door mee te doen aan een televisieshow. Zijn eerste gedachten? “My god” en “Wat een klein bootje”. Hoewel zijn verhaal weinig aan bod komt in de aflevering, is hij van mening dat de show “puur” is en zijn woorden niet zijn verdraaid.

Vluchtelingen

Natuurlijk zijn er al vergelijkingen gemaakt tussen The Raft en de oorlogsvluchtelingen die écht hun levens wagen op zee. Stichting Vluchteling heeft het programma daarom “smakeloos” genoemd. Of de timing van het programma handig is? Nee, niet echt. Maar het programma pretendeert dan ook niet om een soortgelijke ervaring te creëren als de vluchtelingen meemaken tijdens hun gedwongen reis naar vrijheid.

In The Raft kunnen de deelnemers ieder moment contact op nemen met het moederschip om te stoppen. Bovendien is er altijd een expert in de buurt om te helpen in gevaarlijke situaties.  Het is dan ook niet meer dan een entertainmentshow die mensen de mogelijkheid geeft om hun grenzen te verleggen.

The Raft is vanaf donderdag 17 maart te zien op RTL5

Fotocredits: RTL

Tags: , ,