MENU

De oorsprong van YouTube – het begon ooit als...

BMW test en drift met de spannende M4

maart 16, 2016 reageren (0) Views: 1011 Life Redactie BLVD

De relatie tussen politieke corruptie en eerlijkheid: Hoe eerlijk zijn Nederlanders?

Corruptie scoort op televisie. Shows als 24, Homeland en House of Cards staan bol van de fraude, omkoping en bedrog. Helaas blijft dit niet alleen bij televisiebeelden, ook in de realiteit komt corruptie in de overheid voor. Een nieuw onderzoek vraagt zich af in hoeverre dit invloed heeft op de eerlijkheid van burgers.

Een studie van de Universiteit van Nottingham heeft aangetoond dat mensen in corrupte maatschappijen, oneerlijker zijn dan in maatschappijen waarin minder regels worden gebroken. Met een grootschalig experiment laten Simon Gächter en Jonathan Schulz zien dat mensen eerder liegen voor een klein bedrag als het overtreden van regels (corruptie, belastingontduiking en politieke fraude) vaker voorkomt in hun land.

Uit het onderzoek bleek dat Nederlanders het verrassend goed doen als het gaat om eerlijkheid, net als de Zweden, Oostenrijkers en Britten. Landen als Guatemala, Colombia en Georgia presteerden duidelijk minder goed in het experiment. Toch vonden de wetenschappers de mens in het algemeen verrassend eerlijk:

“What was immediately clear from the results was that people, despite some apparent cheating, are surprisingly honest all over the world given that in this experiment they could cheat maximally with impunity. This is obviously a positive thing, as we didn’t see blatant lying in any single country.”

In het experiment werd aan 2568 deelnemers, uit 23 landen, gevraagd om een dobbelsteen te gooien. Hoe hoger het aantal ogen dat zij rapporteerden, hoe hoger de beloning (behalve 6, dit betekende geen beloning). Er was geen toezicht, dus de deelnemers konden liegen over het aantal ogen. Door middel van statistiek werd bepaald of er werd gelogen.

Hoewel een hoge mate van corruptie leidde tot hogere getallen in het dobbelexperiment, hebben mensen van overal ter wereld de neiging om een beetje vals te spelen. De deelnemers mochten namelijk twee keer gooien, maar in plaats van de eerste gooi te rapporteren, werd bijvoorbeeld vaak de hoogste gooi genoemd.

De onderzoekers hebben ook een verklaring voor de gevonden relatie:

“People benchmark their dishonesty with what they think is justifiable in their society and what they are surrounded by in their daily lives. A psychological theory for these results is that people want to maintain a positive self-image of being an honest person, and therefore will cheat only a little to their advantage, which allows them to maintain their positive self-image.”

Scheelt weer dat Frank Underwood niet onze minister-president is.

Photo credit: Eric E Johnson via Visual hunt / CC BY-NC-ND

Tags: , ,