MENU

Dit is de beste hotelbar van Amsterdam

Kasteel de Haar: ga op ontdekkingstocht in een kasteel...

maart 21, 2016 reageren (0) Views: 1077 Life Redactie BLVD

Concentratieproblemen? Dan ben jij vast heel intelligent

Heb jij altijd de grootste moeite om je te focussen op je werk en lukt het jou niet om langer dan 5 minuten op één taak te concentreren? Dan ben je vast een hele slimme jongen. Een nieuwe studie laat namelijk zien dat werknemers die concentratieproblemen hebben weleens intelligenter kunnen zijn dan hun collega’s.

Met alle technologie binnen handbereik is het geen wonder dat concentreren op het werk steeds moeilijker is. Onderzoek laat zien dat bijna de helft van de 10.000 participanten uit 17 landen moeite heeft om te focussen op kantoor. De gemiddelde kantoormedewerker heeft acht verschillende vensters openstaan, kijkt 200 keer per dag (eens in de 3 minuten) naar de smartphone en checkt 30x per dag zijn of haar e-mail (Steelcase). Je vraagt je bijna af hoe er nog werk kan worden gedaan.

Toch zijn concentratieproblemen niet direct een slecht teken. De studie laat namelijk zien dat intelligente mensen hier sneller last van hebben. De reden hiervoor? Slimme mensen hebben meer moeite met prioriteiten stellen, hetgeen leidt tot afgeleid raken en een gevoel van falen.

Hoe zorg je dat je gefocust blijft op kantoor? Een aantal tips:

Manage je tijd

Het menselijk brein kan maar een gelimiteerde tijd concentreren op een taak, en dat betekent dat je jouw werk het beste in kleine taken kunt indelen. Bovendien kun je beter het creatieve werk eerst doen volgens David Rock (auteur Your Brain at Work). “An hour into doing your work, you’ve got a lot less capacity than [at the beginning]. Every decision we make tires the brain.”

Train je brein

Tegenwoordig raken we snel afgeleid door inkomende e-mails, appjes en social media. Dit betekent dat we maar een aantal minuten gefocust zijn op een taak. Psycholoog Larry Rosen raadt aan vast te houden aan een schema om geconcentreerd te blijven. Begin klein door een minuutje je mailbox en social media te checken en dan 15 minuten te werken, en breidtdit langzamerhand uit tot 30 minuten werken zonder afleiding. Belangrijk: zet je mobiel op stil!

Hydrateer jezelf

Het is algemeen bekend dat water goed is voor je lichaam. Maar wist je dat het ook een positief effect kan hebben op je brein? Zelfs de mildste vorm van uitdroging kan zorgen voor vermoeidheid en een verslechterde concentratie. Aangezien het menselijk brein voornamelijk bestaat uit water, is het nodig om veel te drinken om hoofdpijn, afleiding en een slechter kortetermijngeheugen te voorkomen.

En…hoe vaak heb jij je mobiel gecheckt tijdens het lezen van dit artikel?

 

 

Tags: , ,