MENU

Fotograaf Martijn Senders toont werk in Hamburg

Tesla kondigt nieuw product aan

oktober 10, 2016 reageren (0) Views: 1363 Life Maarten Zethoven

Zijn de “Pink Panthers” verantwoordelijk voor Kardashian’s beroving?

Het nieuws dat Kim Kardashian West vorige week in Parijs werd beroofd van haar diamanten shockeerde de wereld. Ze verbleef op het moment van de beroving in het achtste Arrondisement van Parijs, er werden juwelen ter waarde van $10 million USD gestolen. Maar hoe is het in Godsnaam mogelijk dat een groep gewapende mannen zo’n topbeveiligde A-celebrity nog kunnen beroven? 

Laurent Riquart, de woordvoerder van de Parijse politie zegt dat de mannen in een groep van vijf, verkleed als politie-agenten, het hotel van Kardashian-West binnenliepen. Ze dwongen een concierge om te vertellen waar zij zich bevond en hebben de man toen vastgebonden en gekneveld achtergelaten. Hierna zijn ze de V.I.P. residentie ingestormd om de beroving in gang te zetten. Ze vluchtten hierna met de fiets en per voet.

De mannen waren op zoek naar de 20-karaat, uit een smaragd geslepen, diamanten ring die Kim onlangs had gekregen van manlief Kanye. Niet dat mevrouw Kardashian-West deze graag verborgen wilde houden. Ze deelde meerdere foto’s van de bizar dure ring met haar miljoenen volgers.

pink-panthers-kim-kardashian-robbery-01

Organized crime group 
Volgens speculaties betreft het een ‘inside job’, want hoe wisten de overvallers precies het moment te kiezen waarop Kim alleen in haar kamer was? Andere tongen beweren echter dat de daad onder verantwoording zou vallen van de beruchte, Europese bende the ‘Pink Panthers’. Zij staan bekend om hun doordachte berovingen waar ze kostuums en bijzondere tactieken niet schuwen.

Volgens het CBS News zijn the Pink Panthers – welke hun naam van de beroemde Peter Sellers films toegewezen hebben gekregen -“the largest, most successful gang of diamond thieves in the world with over 370 heists worth $500 million.”

Ron Noble, Secretaris Generaal van INTERPOL, “I’d say that they are the most notorious, organized crime group that I’ve been involved in investigating in my life. The problem is that they’ve become legendary because they are so good in their planning and their execution of robberies.”

Verklede overval 
In eerdere overvallen was the ‘Pink Panther’ gang gekleed in de meest bizarre outfits. Zo overvielen de beruchte gangsters in 2004 de Le Supre-Diamant Couture de Maki in Tokyo, gekleed met pruiken, gewapend met pepperspray, een juwelenstore waar ze o.a. tientallen diamanten, een zeer waardevolle tiara en de Comtesse de Vendome ketting (125 karaat!) t.w.v. $30 miljoen USD stalen. The New Yorker noemde dit zelfs “the greatest robbery in the history of Japan.”

In 2005, een Panther team, verkleed in bloemenshirtjes, overvielen Julian, een juwelen-winkel in Saint Tropez. De overval vond plaats op klaarlichte dag terwijl de overvallers ervandoor schoten met een wachtende speedboat. Net een James Bond film. “From the time they enter the door until they break all the glass in the cases, take the jewelry, and are out in less than 30 seconds,” aldus Noble. “And then they have a getaway plan. Within a matter of hours, they’re in another country. That’s their classic MO.”

Wafi Mall-overval 
In de bovenstaande video zie je hoe the ‘Pink Panthers’ in 2007 het Wafi Mall centrum in Dubai binnenrijden. Twee Audi sedans blokkeren de routes terwijl het winkelende publiek slechts toekijkt en kan filmen. In een kwestie van minuten racen de Audi’s door de uitgang weer naar buiten. En weg zijn ze. Met juwelen t.w.v. $3.4 miljoen.

Grootste Europese overval ooit
Een kleine 8 jaar geleden, in 2008, overvielen de Panthers met maskers op de E. G. Bührle Collection in Zurich, hier wisten ze te ontsnappen met Monet’s Poppies Near Vétheuil, van Gogh’s Blossoming Chestnut Branches, Degas’ Count Lepic and His Daughters en Cezanne’s Boy in a Red Vest.

Het was de grootste overval in de geschiedenis van Europa.

Als antwoord hierop richtte Interpol de Pink Panther Working Group op. Voor het eerst in de historie bundelde Europese politie-korpsen de krachten om informatie te delen en te verspreiden.

pink-panthers-kim-kardashian-robbery-02-1200x800

Herkenbare werkwijze
Als er iets herkenbaar is aan de werkwijze van de Pink Panthers dan is het wel de haast perfecte uitwerking van iedere overval. Ze weten precies wat ze doen, hoelang ze ermee bezig zijn en vooral hoe snel – en waarheen – ze kunnen wegkomen.

Ondanks de hoge mate gevaarlijk tijdens hun radicale overvallen zijn ze relatief vrij van het gebruiken van geweld terwijl ze wel wapens bij zich dragen en blokken en muren inrammen met auto’s.

“We have mutual respect for each other,” aldus George Papasifakis, een YDEZI agent die betrokken was bij een van de weinige arrestaties, tegen VICE. “We ‘appreciate’ the way they work—their organization, speed, and their skill at evading us. But when we catch them, they too admit that we do a good job.”

De jongens vertrouwen elkaar, iedereen weet zijn positie in het proces en volgen orders op wanneer nodig. Ieder individu binnen The Pink Panthers voert zijn (of haar?) taak keurig uit.

“There’s no Al Capone, or John Gotti at the top of the organized crime groups like classic or traditional organized crime,” aldus Noble.

pink-panthers-kim-kardashian-robbery-04-1200x800

Robin Hood’s van tegenwoordig 
Het verband tussen Kardashian West’s wederhelft en de Pink Panthers?

In eerdere overvallen ontsnapten de boeven op fietsen, waren ze verkleed (als kantoor-knapen, golfers, toeristen) en hadden ze een zeer gestructureerd plan m.b.t. de overval. Volgens The Guardian  pakken ze altijd de “bicycle depending on the location.”  En in hetzelfde rapport staat dat ze contact hebben gehad met ene  “Novak.”

“There are ‘no victims to what we do’, aldus Novak. “We scare people but we do not hurt them. We only take expensive things from rich people.”

pink-panthers-kim-kardashian-robbery-05-1200x800

Gestructureerd plan
Een overal plannen is 1. Het daarna perfect uitvoeren is 2. The Pink Panthers hebben bewezen dat zij intelligenter opereren dan de politie, ze zijn altijd twee stappen verder. Als een groep een celebrity als Kim Kardashian West kan beroven dan zijn het wel deze pientere jongens.

In 2015 werden vier mannen gearresteerd in een hotel met een waarde van €500,000 aan dure horloges en juwelen welke gestolen waren tijdens een overval in Montreux, Zwitserland. Dit waren echter niet de overvallers zelf, maar de doorverkopers van de attributen.

“This is the first time in Austria that we have managed to identify and arrest members of the Pink Panthers redistribution channel,” sprak Ewald Ebner van de Federal Criminal Police Office op een persconferentie.

Het onderzoek naar de overval op Kim Kardashian West is nog gaande, maar het is aannemelijk om te constateren dat the Pink Panthers hier absoluut iets mee te maken hebben. We keep you posted.

Bekijk ook:

Zo dwing je iedere dag succes af
Handle je afwijzingen als een baas 

Tags: