MENU

Pokémon Go onthult eerste In Game event

Sportvelden vanuit de lucht

oktober 25, 2016 reageren (0) Views: 946 Life Redactie BLVD

How to deal with haters

Welke keuze je ook maakt in het leven, er zullen altijd mensen langs de zijlijn staan die jouw beweegredenen veroordelen. Of je nu wil werken in een corporate bedrijf, je droom als professioneel bankhanger wil najagen of dat je voor jezelf durft te beginnen.  Haters gonna hate. 

Om één of andere reden moet het zo zijn dat iemand iets van jouw daden vindt. Wellicht om de eigen onzekerheden te verbloemen, wellicht omdat jij een bepaalde stap wel durft te nemen of wellicht hebben ze kritiek voor het eigen plezier.

Kritiek in alle soorten en maten 

Hoeveel kritiek je ook krijgt te verduren van mensen in je omgeving, degene die de grootste kritiek op alles heeft leeft tussen je oren. Voorbij je eigen onzekerheid en kwetsbaarheid durven te gaan is een moeilijke opgave, toch zal je dit gegeven moeten nastreven om je doelen te bereiken.

Hoe vaak heb jij je niet al laten tegenhouden om iets te doen, maar had je de intrinsieke angst van wat anderen van je ideeën zouden vinden. Vaak is het zo dat de haters kritiek geven en daarna weer doorgaan. Bij jij en ik blijft het echter nog weken of zelfs maanden in de gedachten spoken.

Het is ook makkelijker gezegd dan gedaan: zomaar even je dromen na gaan jagen. Schijt aan de rest. Iedereen wil ten slotte in bepaalde mate gewaardeerd worden, je staat stil bij de meningen van je vrienden en familie. Die zijn belangrijk voor je en wil je niet kwetsen om iets wat jij graag wil.

“You have enemies? Good. That means you’ve stood up for something, sometime in your life.”
― Winston S. Churchill

Welke waarheid schuilt er achter kritiek?

Het is wetenschappelijk bewezen dat negatieve opmerken langer bij blijven dan positieve reacties. Ook al krijg je 99 complimentjes op je nieuw gekozen outfit, je droomauto of je wens om je baard te laten groeien. Er hoeft maar één iemand te zeggen dat het lelijk is, dat het je niet staat etc. Het zal je lang bijblijven.

Uit een onderzoek van Roy Baumeister en wetenschappers aan de Florida State University blijven negatieve emoties sterker en gedetailleerder in de gedachten dan positieve herinneringen. In het onderzoek, getiteld  “Bad Is Stronger Than Good” vat Baumeister samen dat zelfs gelukkige mensen eerder negatieve gebeurtenissen oprakelen dan positieve emoties. Volgens Baumeister en zijn team blijkt dat vijf positieve gebeurtenissen één negatieve emotie wegstrepen.

En jij?

Op welk gebied je ook opereert, wat je ook wil nastreven in het leven. Jij maakt die keuze omdat je denkt dat het jou in the end gelukkig gaat maken. Houd je hieraan vast, hoe moeilijk het ook is. Focus op je doelen en laat je niet afleiden door personen die het minder goed met jou voor hebben. Als iemand in jouw omgeving een directe negatieve reactie geeft op jouw doelen of visie, reflecteer dit en ga door. Wees vastberaden, laat je niet afleiden door negativiteit. Het leven is te kort om te reageren op hen die hun eigen dromen niet durven na te jagen.

“Be so good they can’t ignore you.”
― Steve Martin

 

Tags: , ,