MENU

Voorkom eenvoudig schimmel in huis

Vlieg alle files voorbij

maart 14, 2017 reageren (0) Views: 1179 Gadgets Larissa Hendriks

Is de zomertijd slecht voor je?

Het ziet ernaar uit dat het alweer iets langer licht blijft buiten de afgelopen dagen. Het is dan ook alweer bijna zomertijd! Jawel, nog maar 11 dagen te gaan. Dan is het weer tijd om de klokken te verzetten en onze biologische klokken op de proef te stellen.

Wat gaat de tijd snel he… In de nacht van zaterdag 25 maart op zondag 26 maart gaat de tijd nog sneller. Dan zetten we allemaal de klok weer één uur vooruit (om 02:00 naar 03:00 uur). Dat betekent: één uur minder weekend! Minder lang uitslapen dus volgende week zondag. Vergeet jij altijd wanneer de klok vooruit of achteruit gezet moet worden? Een handig ezelsbruggetje om dit te onthouden is dat de klok in het voorjaar een uur vooruit gezet moet worden.

Waarom doen we dit eigenlijk?
De zomertijd bestaat om te voorkomen dat het in de nacht licht wordt. Door de klok te verzetten wordt het later licht en later donker. Veel mensen vinden het fijn dat de dagen relatief lang duren en er extra avondlicht is in de zomer.

Is het slecht voor ons?
Sommige wetenschappers vinden van wel. Ook al lijkt een klein uurtje maar kort en weinig verschil, voor veel mensen leidt het tot een ontregeld slaapritme voor de komende 10 weken. Tijdens de zomertijd loopt je slaapritme niet gelijk met de licht- en donkercyclus.
Je biologische klok is verbonden met het ritme van de zon. Zo wordt er in de ochtend cortisol aangemaakt waardoor je het gevoel krijgt dat je op moet staan door het relatief blauwe licht. In de avond is het licht relatief rood waardoor je melatonine aanmaakt en een slaperig gevoel zal krijgen.

Goed of niet, we zullen er volgende week weer aan moeten geloven. Vergeet naast het verzetten van je klokken ook niet de activatietijden van de tuinlampen aan te passen. Tenzij je natuurlijk een buitenlamp met sensor hebt. Dan heb je dat probleem sowieso niet, bespaar je geld en is je tuin ook nog eens goed beveiligd.