MENU

De stad die ruikt naar versgebakken koekjes

De trends in de wereld van koffie

maart 19, 2017 reageren (0) Views: 1147 Life, Travel Larissa Hendriks

Een stapje onder de grond

Morgen is het weer zover, het weekend is afgelopen. School, werk, studie of stage, je zal er toch echt weer aan moeten geloven. Velen moeten ook nog een stuk(je) reizen om daar te komen, als je even pech hebt dan zit je nog vast in de spits ook. Met de auto liever als met het openbaar vervoer… Om toch wat sfeer erin te brengen kan je vanaf morgen ook op een andere manier naar bijvoorbeeld het metrostation kijken.

Vers gebakken brood en gemalen koffiebonen vullen de lucht. Achter een aantal poortjes genieten reizigers van een simpel ontbijt. Welk broodje wordt het vandaag? Chocoladecroissant, pizzabroodje of een belegd pistoletje, er is daar genoeg om uit te kiezen. Mannen in neon jasjes houden reizigers goed in de gaten. Na iedere binnenkomer sluiten de grijze poorten zich weer, totdat een volgende pashouder er doorheen gaat.

“Wacht op mij!”

Roltrap of trap? In de ondergrondse ruimte baant een gehaaste meute zich een weg naar het voertuig die hen naar de gewenste bestemming brengt. De laatkomers glimmen van zweet, gehaast rennen ze door de ruimte heen. Sjaals dansen rond om hun nekken en tassen worden meegesleurd. Het gestamp komt met een rap tempo dichterbij. De andere reizigers in de ruimte gaan snel uit de weg.

Gedreun en geschreeuw
Links of rechts? Nieuwkomers zullen goed op moeten letten om de juiste metro te vinden voor hun bestemming. Het gedreun van de vertrekkende voertuigen overstemt het geklets van reizigers in de ruimte. De vloer trilt even. Nu is het weer wachten op het volgende voertuig.

De aangekomen voertuigen vertrekken snel weer. “Wacht op mij!” Aan de linkerkant komt een mevrouw met een muts op aangehold terwijl ze een ingepakte snotaap in een rammelkast voortduwt. “Help!” Aan de rechterkant persen twee rode dichtgaande deuren tegen een snuiter in een zwarte jas aan. De toekijkers springen hem tegemoet en duwen uit alle macht de deuren terug. Toch eraan toegegeven openen de deuren zich weer.

Ondergrondse drukte
Het ene voertuig na het andere voertuig. De hele dag door, net als de vrouwenstem die de tijden en voertuigen omroept. De ondergrondse ruimte is de hele dag door gevuld met mensen. We bevinden ons in het hartje van Nederland, Amsterdam. Het is hier beneden rustig vergeleken met het plein recht boven het plafond. Een plekje op het bankje bij de paal komt vrij. Eindelijk, even zitten tijdens het wachten. Iemand heeft een krantje van vandaag laten liggen op de bank. Perfect, zo gaat de tijd nog sneller voorbij. Een warme kop koffie in de ene hand en een krantje in de andere hand. De plaats van bestemming kan wel even wachten.

Tags: , ,