MENU

Zeker van je online shopzaak

Raadsel

Ben ik nou écht zo blond?..

april 13, 2017 reageren (0) Views: 1184 Life Larissa Hendriks

“Cremeer mij maar, dan weet ik zeker dat ik dood ben”

Mijn moeder zegt altijd: “cremeer mij maar, dan weet ik zeker dat ik dood ben”. “Hou op hoor”, roep ik dan direct terug. Ten eerste wil ik hier nog helemaal niet over nadenken en ten tweede lijkt het me juist vreselijk levend verbrand te worden, leg mij maar onder de grond!

Ongeveer 63 procent van de Nederlanders denkt er hetzelfde over als mijn moeder, zij willen liever gecremeerd worden, zo meldt het NRC Next op maandag 1 augustus 2016. Steeds minder mensen willen begraven worden en steeds vaker wordt alles online geregeld via bijvoorbeeld Uitvaartcompact.nl.

Voor de Nederlandse gemeenten is dit slecht nieuws, zij verdienen aan crematies niets. Inkomsten van begraafplaatsen dekken vaak de kosten niet en dus wordt er ook geen winst gemaakt. Hierdoor zijn vele graftarieven omhooggegaan in de afgelopen jaren. Wat weer ertoe leidt dat mensen minder snel ervoor kiezen begraven te worden.

Vanwaar de voorkeur naar cremeren?
Mijn moeders reden voor het cremeren is duidelijk. Maar ook kan de reden van de stijging te maken hebben met de keuzes die anders gemaakt moeten worden achteraf over verlengingen of grafruimingen. Ook is er bij begraven sprake van onderhoud, dit kan moeilijk zijn voor nabestaanden.

Vaak vinden mensen het ook wel erg mooi om de as van hun dierbare(n) voor altijd bij zich te kunnen dragen. Dit kan bijvoorbeeld in een ketting, een pot thuis of zelfs verwerkt in een tattoo. Hierbij is het as verwerkt in de inkt, dichterbij kan niet! Helaas kan dit wel schadelijk zijn, het is dan ook niet officieel toegestaan, maar af en toe worden er wel eens uitzonderingen gemaakt.

Zal begraven helemaal verdwijnen?
Dat hoop ik niet. Ik vind het persoonlijk nog steeds net even fijner in de oren klinken als mijn dierbaren verbranden in een oven. Het mooiste lijkt mij een natuurbegrafenis. Ooit reed ik erlangs en het leek net een sprookjesbos, heel vredig.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Begraven of gecremeerd worden?

Tags: , ,