MENU
Raadsel

Ben ik nou écht zo blond?..

ontbijt

Goed ontbijt, betere prestaties

Pasen

april 16, 2017 reageren (0) Views: 1143 Life, Travel Larissa Hendriks

Even kijken hoe het gras groeit in Finland

Plakjes kaas in de vorm van een paashaas, eieren geschilderd in de gekste kleuren en als gekken de tuin in om chocolade te zoeken die de paashaas verstopt heeft. We kijken hier niet gek van op, dit weekend doen we het allemaal en volgend jaar weer. Maar wat doen ze met Pasen in andere landen?

Natte vrouwen
In Tsjechië en Slowakije kan je als vrouw beter geen wit topje aanhebben tijdens Pasen. Vrouwen worden hier dan namelijk nat gegooid. Niet heel aardig, maar al een vooruitgang… Vroeger sloegen de mannen vrouwen zelfs rond Pasen. Waarom? Zo lieten ze merken wie van de vrouwen ze leuk vonden (!). Achterlijk niet?

Ze bedoelden het allemaal wel goed hoor, die slagen zouden (zogenaamd) de vrouw in kwestie vruchtbaarheid en geluk geven. Zelf zou ik helemaal klaar zijn met zo’n vent maar de vrouwen daar geven de mannen die hen slaan nog cadeautjes toe ook! De mannen krijgen dingen als een versierd ei, chocolade, geld of een shotje whisky. Gelukkig hebben de vrouwen eindelijk wel ingezien dat het slaan wellicht iets te ver gaat, vandaar dat de vrouwen nu nat gegooid worden en zij de dag erop wraak nemen door de mannen een koude douche te bezorgen.

Slagveld in Noorwegen
In Noorwegen ligt de focus op het herrijzen van Jezus, moord en doodslag. Daarom komen vlak voor Pasen ook de meeste moordmysterie boeken op de markt, het is populair onder de Noren om deze met Pasen voor te lezen. Veel meer kunnen ze ook niet doen, want heel Noorwegen is een week lang dicht – inclusief alle supermarkten. Enkel en alleen zijn supermarkten de zaterdag voor Pasen even open, ik zie één groot slagveld voor me.

Nog meer duisternis
Denemarken, Finland en Zweden vieren een Halloween-versie van Pasen. Meiden verkleed als heksen, jongens verkleed als weerwolven. Zolang de outfits maar eng genoeg zijn om een hoop snoep op te kunnen halen langs de deuren. Dit wordt ieder jaar gedaan omdat hier een oud verhaal bekend is over heksen die met Pasen bij de duivel langsgaan.

Nog saaier
Al aan het klagen dat je morgen nog een dag te gaan hebt, misschien zelfs bij de schoonfamilie? Geloof me, het kan altijd erger. In Finland wordt er gekeken naar hoe het gras groeit, om het begin van de lente vast te stellen… Dan is lekker eten met familie toch nog niet zo’n heel vervelende tijdsbesteding denk ik zo.

Tags: ,