Het is over met de pret, een Paas ontbijt vol lekkere broodjes, beleg, cake en natuurlijk chocolade eitjes komt over een jaar pas weer op tafel te staan. Morgen is het alweer dinsdag, al zal het voor velen op een vervelende maandag lijken.
Je dag goed beginnen is het halve werk. Zeg nou zelf, je hebt het nodig. Bedenk je even hoeveel je wel niet doet op een dag, of ten minste, hoeveel je zou willen doen. Vele onderzoeken tonen aan dat het eten van ontbijt ons geheugen en concentratie bevordert, gelukkiger kan laten voelen, humeur omhoog laat gaan en stress level omlaag.
Misschien dus toch een goed idee om voortaan het ontbijt niet over te slaan? Jawel, maar wellicht wil je dat kwartiertje in de ochtend liever blijven liggen in plaats van het maken van een goed ontbijt. Dat is geen goed excuus meer na het lezen van dit artikel… Er zijn genoeg eenvoudige opties om zelfs de avond van te voren klaar te maken. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is het op te eten voordat je aan de bak gaat.
Hoe en wat?
Onderhand is wel gebleken dat het je goed zal doen om de dag te beginnen met langzame koolhydraten, zoals havermout. Hiermee breng je die stofwisseling goed op gang en heb je de energie die je nodig hebt, nog vóór de koffiebreak.
Om ook de nodige proteïne en vetten toe te voegen deel ik het volgende recept met je: een schaaltje yoghurt naar keuze, voeg hierbij een gewenste hoeveelheid havermout toe en een lepel chiazaad (gezonde vetten). Wanneer je alles gemengd hebt kan het de koelkast in.
Als het goed is, heeft je bakkie de volgende dag een stuk dikkere substantie en heb jij een stevig ontbijt. Vervolgens kan je het eventueel op smaak brengen door bijvoorbeeld wat honing, fruit of noten toe te voegen.
Waarom is ontbijt nou zo belangrijk naast dat je stofwisseling op gang komt? Nou dit is de enige maaltijd die je bijna altijd écht zelf in de hand hebt.