MENU
regen koningsdag

Koningsdag nog kouder dan kerst?!

dude

Het spel waarin je het met elkaar doet

bevrijdingsdag

mei 4, 2017 reageren (0) Views: 1223 Events Iwonka Barton

Bevrijdingsdag een officiële vrije dag?

Steeds meer Nederlanders vinden dat 5 mei een vrije dag voor iedereen zou moeten zijn. 70 procent van de mensen vindt dat Bevrijdingsdag thuishoort in het rijtje van Pasen, Koningsdag en Hemelvaart. Logisch wel, de één vertelt blij dat er plannen gemaakt zijn voor een tof festivalletje terwijl de ander weer met tegenzin aan het werk moet.

Te veel vrije dagen?

April en mei staan al aardig vol met vrije dagen lijkt wel. Maar heeft Nederland ook daadwerkelijk zoveel vrije dagen? Nou nee, dat valt reuze mee! Het totaal aantal vrije dagen in Nederland komt uit op 28. Als we even naar de andere Europese landen kijken zie je bijvoorbeeld dat: Italië 32, Portugal 35 en Zweden 39 vrije dagen hebben!
Zo’n dag extra in Nederland kan dus helemaal geen kwaad.

Het blijkt zelfs, uit het Vrijheidsonderzoek, dat mensen zich bij de Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei het sterkst met elkaar verbonden voelen. Dit ten opzichte van andere momenten van nationale betekenis.

Hiernaast worden er ook toffe feesten georganiseerd waar je dit gevoel van verbondenheid met elkaar kan delen. Bij sommige feesten moet je entree betalen en bij andere feesten heb je gratis toegang. Denk hierbij aan het Bevrijdingsfestival wat in meerdere grote steden in Nederland wordt georganiseerd. Zwolle bezit het grootste Bevrijdingsfestival.

Hoe zit het ook al weer?

Ik kan het me niet voorstellen dat iemand niet weet waar 5 mei voor staat. Maar misschien is het alsnog handig om het kort eventjes samen te vatten… Op 5 mei vieren we dat we bevrijd zijn van de oorlog. Ook is het belangrijk om op zo’n dag te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is en wat de belangen ervan zijn. Op 4 mei staan we stil bij alle slachtoffers van de oorlog en de voorvechters, vergeet de twee minuten stilte niet vanavond om 20:00!

En wat vindt jij? Moet Bevrijdingsdag een verplichte vrije dag worden? Of is een vrije dag om de vijf jaar genoeg?

Tags: , , ,