MENU
vakantie

Nederlanders zitten liever in de luie ligstoel op vakantie

bitterbal

Ecuador introduceert: bitterballen met bakbanaan

mei 8, 2017 reageren (0) Views: 3293 Travel, Vlogs Larissa Hendriks

Een duik in de veelzijdige rivier de Turia van Valencia

De derde grootste stad van Spanje, een rivier vol leven en de stad van de sinaasappeltjes. Ik heb het natuurlijk over Valencia! Laatst bezocht ik deze stad voor de tweede keer. Laten we het even hebben over deze stad die mijn hart gestolen heeft…

Om weer even kennis te maken met de stad deden wij via ValenciaBikes een interessante maar ook erg gezellige fietstour met de leukste gids in deze Spaanse stad: Chantal. Zorg wel dat je de tijd hebt, want als Chantal eenmaal praat over haar geliefde Valencia… Zij zorgde ervoor dat ik mij geen moment verveeld heb al kregen we af en toe een geschiedenislesje tussendoor en was het voor mij de tweede keer.

Ik zal niet alles proberen te verklappen want het is leuker om te horen als je er ter plekke bij staat. Wat ik persoonlijk wel écht interessant vind is die rivier de Turia. Deze is in 1957 drooggelegd wegens de vele overstromingen. Het plan was om hier een snelweg aan te leggen en huizen te bouwen maar gelukkig is dit niet gebeurd.

In de jaren 80 werd de ongeveer 9 km lange rivier in delen opgedeeld, van brug tot brug. Verschillende tuinarchitecten kregen ieder een eigen deel. “Maak er iets van zodat de mensen kunnen genieten!” Dat deden zij maar al te goed. De bewoners maken volop gebruik van de rivier, van kinderfeestjes tot kermissen en van hardlopen tot meditatie.

Een broodje om 12 uur ’s middags?

De bevolking in Valencia luncht even anders dan dat wij in Nederland doen. Samen met een echte Spanjaard aten wij rond een uur of 2 bij Navellos. Na een assortiment aan tapas kregen wij nog een grote pan Paella Valenciana en een dessert toe! Ja, we zaten aardig vol. Avondeten doen zij dan ook niet uitgebreid, dan eten zij vaak gewoon een broodje of nog wat tapas. Dit beviel mij persoonlijk wel.

Valencia Paella

Over paella gesproken, van Chantal leerden wij dat het gaat om de smaak van de rijst en niet om de groenten of vlees die er tussen zit. Ook is paella dus blijkbaar vernoemd naar de pan waarin het bereid wordt. We waren allemaal weg van de Paella Valenciana, aanrader!

Meer dan wat lekkere sangria

In Valencia serveren ze niet alleen heerlijke gerechten, je moet ook zeker hun drankjes geprobeerd hebben voordat je vertrekt. Natuurlijk de heerlijke sinaasappelsap (ja, je proeft écht verschil), de typische Valenciaanse cocktail “Agua de Valencia” en de horchata niet te vergeten. Het zoete, verfrissende drankje waarvan zij beweren dat het ook nog eens heel goed is voor je.

De Spaanse Nemo

The City of Arts and Sciences, ook gemaakt door een Valenciaanse architect. Het is een soort Spaanse Nemo. Spelenderwijs leer je van alles over de wetenschappen. Voor jong en oud een bezoekje waard. Test je eigen balans, ga de challenge aan met elkaar door te kijken wie zijn gedachten het beste stil kan houden en speel met de zwaartekracht.

Spaanse Nemo

Duik die rivier in!

Wanneer je eenmaal door heb wat er te doen en te zien valt in Valencia (en dat is écht een hele hoop en voor ieder wat wils), ga dan zelf op pad. Mijn tip is om fietsen te huren. De laatste dag huurden wij fietsen bij Do You Bike? En fietsen deden wij zeker! Het is sowieso heerlijk om door de rivier te kunnen fietsen en op deze manier kan je alles snel bezoeken, het is nog sneller dan de bus. Deze rijdt niet door de rivier maar is wel handig te gebruiken wanneer je even een dagje wilt gaan shoppen. Om voordelig uit te zijn kan je het best gebruik maken van de VLC toeristenkaart.

Kan ik alweer terug?

Tags: , ,