MENU

Een duik in de veelzijdige rivier de Turia van...

Disney Cruise Line

Een droom op zee

bitterbal

mei 18, 2017 reageren (0) Views: 1390 Travel Larissa Hendriks

Ecuador introduceert: bitterballen met bakbanaan

Bitterballen, dat is toch iets puur Hollands? Blijkbaar niet, ook in Ecuador maken ze bitterballen. Laatst presenteerde de Ecuadoriaanse top-chef Mike Ruiz de traditionele Nederlandse bitterbal maar dan met een Ecuadoriaanse twist: “de Bolón de Verde Deconstruido”.

Een bitterbal met banaan?!

Ja, de Ecuadoriaanse bitterbal is gemaakt van groene bakbanaan en quinoa, wat een combinatie niet? Blijkbaar is het een goede mix van smaken… Zelf heb ik de bitterbal nog niet geproefd maar ik kan me er wel in vinden. Heerlijk, zout en zoet door elkaar!

Misschien hoor jij voor het eerst over deze ballen (ik wel), maar vandaag de dag zijn er al ontelbaar veel variaties op de groene bakbanaan-ballen. Het meest traditionele recept bevat groene bakbanaan, boter, zout en jonge kaas. Andere variaties bevatten peper, cajun, varkensvlees, kip, chorizo, pinda’s, groenten, zeevruchten, of komijn. De kok bepaalt of het een vegetarische, vlees, zoete of zoute bal wordt.

Het Ecuadoriaanse recept

De bitterbal die Chef Ruiz ontwikkelde, die geïnspireerd is door de Nederlandse traditionele bitterbal, wordt gemaakt met groene bakbanaan en onder andere chiazaad, curry, kurkuma en quinoa.

Ingrediënten:
– 4 groene bakbananen gestapeld en in stukken gesneden
– 3 eetlepels boter
– 1 theelepel Cajun peper
– 1 theelepel komijn
– Gedroogde, in stukjes gesneden perziken
– ½ kopje melk (kokos melk werkt ook goed)
– ½ kop chiazaad
– 3 eetlepels bloem
– 1 eetlepel kerrie
– 2 theelepels kurkuma
– Ontpopte quinoa
– Panka
– Twee eieren
– Avocado of Olijfolie

Bereiding:
Laat de chiazaadjes wellen in de (kokos)melk. Kook ondertussen de groene bakbananen tot ze zacht zijn en pureer ze tot een pasta. Voeg cajun, zout, komijn, in stukjes gesneden perziken en curry toe, tot alle ingrediënten een mild deeg vormen. Voeg vervolgens de volgezogen chiazaadjes toe en meng opnieuw. Laat het geheel zo’n 1 a 2 uur (of een nacht) afgedekt staan.

Kneed het deeg met de hand in kleine balletjes (je kunt de balletjes eventueel vullen met geraspte jonge kaas, kleine stukjes varkensvlees, kip of garnaal). Klop de eieren en maak in een schaal een mix van de panka en quinoa. Bestrijk de balletjes met het eimengsel en rol ze door de panka-quinoa mix. Frituur de balletjes in avocado- of olijfolie met kurkuma. Laat de gefrituurde balletjes even uitlekken op een absorberend papier.

Je kunt de balletjes ook invriezen en vervolgens 3-4 minuten op hoge temperatuur frituren.

Laat je even weten of het smaakte? Ik ben benieuwd!

Tags: , ,