MENU
Gambia

Gambia, het land van worstelen, palmwijn en een digitale...

Kreta

Op zoek naar hét Kreta-gevoel in Kreta

muggen

juni 1, 2017 reageren (0) Views: 1090 Travel Larissa Hendriks

Zal de mensheid uitgeroeid worden door muggen?

Wie had dat gedacht: het gevaarlijkste dier op aarde is de mug! Deze vervelende kleine bloedzuigertjes hebben wel meer dan 750.000 doden per jaar op hun geweten. En ik maar denken dat alleen al een muggenbult heel vervelend is…

Serieuze shit

De muggen zijn op oorlogspad, het aantal doden dreigt te verhogen gezien de besmettelijke muggen zich steeds verder over de wereld verspreiden. Een klein mugje kan voor grote gezondheidsschade zorgen, denk aan ziektes als zika, malaria, dengue, gele koorts, chikungunya en het westnijlvirus.

Muggen brengen hun ziektes naar nieuwe plekken over de wereld die daar niet op voorbereid zijn. Door het toegenomen transport van mensen en goederen is dat een kleine moeite voor de mug. De tropische moordenaars kunnen vervolgens makkelijker op deze plekken overleven door de opwarming van de aarde.

Mannen, vrouwen en kinderen leven in voortdurende angst

De ‘Discovery Impact’ documentaire Mosquito laat zowel experts aan het woord als mannen, vrouwen en kinderen die iedere dag in angst leven dat een volgende beet wel eens dodelijk zou kunnen zijn.

Ook een Nederlandse expert komt aan het woord, Bart Knols, medisch entomoloog. Hij heeft zelf al negen (!) keer malaria gekregen en verloor zijn vrouw bijna aan diezelfde vreselijke ziekte. “Waarom is hij daar dan nog?” Zou je denken. Zelf zegt hij ook wel ‘25 redenen weten’ om met zijn gevaarlijke werk in Afrika te stoppen. “Maar dan zie ik de mensen onder mijn ogen doodgaan en dan weet ik weer wat mijn missie in het leven is.”

Ook Bill Gates ziet het dreigende gevaar van de muggen in

De verspreiding van vreselijke ziektes wegens die kleine etters kan ontzettend snel gaan. Dat blijkt uit de verspreiding van het zika-virus. De eerste menselijke besmetting werd in 1967 vanuit Afrika naar Maleisië overgebracht en inmiddels lopen 2,5 miljard mensen het risico om besmet te worden met alleen al dit virus.

In de docu wordt de ernst van de zaak benadrukt. Er moeten nieuwe, betere en gezamenlijke manieren bedacht worden om de mug te stoppen en onszelf te beschermen. “De wereld is niet voorbereid op hoe het muggenprobleem zich aan het ontwikkelen is”, zegt ook Bill Gates, oprichter van Microsoft.

Mosquito is (reclamevrij) op donderdag 6 juli om 21:30 uur te zien bij Discovery!

Tags: ,