MENU

Oudjes gaan festivals langs komende zomer

fitnesstrends

Summerbody nodig? Fitnesstrends op een rijtje!

slaapproblemen

juni 10, 2017 reageren (0) Views: 1157 Life Larissa Hendriks

Tips tegen slaapproblemen door stress

We hebben er allemaal wel eens last van: deadlines op school, problemen op werk, ruzie thuis of gewoon rusteloos zijn omdat je nog zoveel te doen hebt. Sommigen onder ons hebben zo mega veel mazzel, zij nemen deze stress niet mee naar bed. Helaas is dit bij mij en vast veel anderen wel eens een ander verhaal…

Stress meenemen onder de lakens

Slapen met stress lukt voor de meesten niet. Het is dan ook de nummer 1 van oorzaken bij slaapproblemen. Wanneer je vol stress zit, zit je lichaam vol met het stresshormoon “cortisol”. Cortiwatte? Ja, wat het inhoud maakt niet zoveel uit, om goed te kunnen slapen moet de hormoonspiegel hiervan in ieder geval laag zijn.

Magische slaapkus?

Bestond dat maar… Helaas zal je er toch echt zelf voor moeten zorgen dat je een goede nachtrust te pakken krijgt, ook al zit je vol stress. Ik kan je wel gaan zeggen dat je niet zo moet gaan piekeren, maar ik spreek uit ervaring dat dit ontzettend moeilijk is en vaak zelfs onbewust gebeurd. Helaas dus geen magische slaapkus, maar ik kan je wel wat tips meegeven:

Doe wat beenoefeningen en zet die beeldschermpjes uit

Deze heb je vast al vaker gehoord. Dat blauwe licht van je digitale apparaatjes? Een echte no-go dus voor het slapen. Deze kunnen je biologische klok flink in de war brengen. Nu weet ik ook wel dat dit heel moeilijk te vermeiden is. Daarom kan je ook doormiddel van deze trucs voor het slapengaan toch nog op de goede weg zijn naar een fijne slaaprust.

Ontspanningsoefeningen (zoals meditatie), kamillethee, een warm bad of douche nemen en natuurlijk: schaapjes tellen. Nog een gekke tip: beenoefeningen. Blijkbaar kan de bloedcirculatie in je benen die je hierdoor verbeterd zorgen voor een rustgevend effect! Andere intensieve, sportieve trainingen kan je beter zo vroeg mogelijk doen. Tot slot kan je jezelf inbeelden dat je slaapt. Hopelijk zal een van deze tips werken voor jou en anders bestaan er ook nog melatonine en andere slaappilletjes.

Tags: , , , , , , ,