MENU
festival

Aan de hand van je festival voorkeuren je date...

Julius Jaspers

Hier drink je rode wijn mét prik

zomerdepressie

juni 23, 2017 reageren (0) Views: 1079 Events Larissa Hendriks

Depressie door de zomer?

Een paar dagen geleden was het de langste dag, vanaf nu worden de dagen steeds weer een klein (heel klein) beetje korter. Niet iedereen kan hier zo goed tegen, een zomerdepressie bestaat echt en volgens het Fonds Psychische Gezondheid heeft 0,1 procent van de Nederlanders hier last van. Klinkt als weinig maar dat zijn wel zo’n 17.000 mensen!

Er zijn mensen vatbaar voor de zogenoemde seizoensgebonden depressies. Deze depressie komt telkens, ieder jaar, weer terug in datzelfde seizoen. Persoonlijk ben ik niet heel dol op de tussenseizoenen (vooral herfst en het begin van de lente), maar veel bekender is de winterdepressie. In de winter is het namelijk zo dat we slaperiger zijn, omdat we door al dat donker veel melatonine aanmaken.

Vice versa

In de zomer maken we juist weinig melatonine aan. Nu kan je denken: ja lekker toch, lekker veel energie! Maar te veel licht kan hetzelfde effect hebben als te veel cafeïne en dan ga je vervolgens dus ’s nachts weer slechter slapen.

Instagram, Facebook en Snapchat

Dit snap ik wel, in de zomer zijn mensen volop social media aan het volgooien met leuke foto’s van toffe vakanties, mooie lichamen op het strand, romantische diner met kaarslicht. Deze killerbody’s en mooie kiekjes kan een nadelig effect hebben op diegenen die aan het werk zijn en niet kunnen genieten van een dagje strand.

Ook levert dit een “druk” op bij mensen. De druk dat je het leuk moét hebben wanneer je wél een dagje vrij bent en het mooi weer is in de zomer. Al is het misschien wel een stuk relaxter om gewoon in de tuin te chillen in plaats van een drankje drinken tussen die mierenhoop op het strand.

Slow down, het is oké om gewoon een dagje voor jezelf te nemen en te genieten van een ijsje in je eigen tuin. Tot jezelf komen is vaak nog een stuk beter voor je ook dan weer eens lunchen op een terras met die vriend die je eens in het halfjaar ziet.

Tags: ,