MENU
New York

Mijn taalcursus in New York

Kloppend stipje steelt mijn hart

Thailand

juli 25, 2017 reageren (0) Views: 1244 Life, Travel Thyra de Groot

Een mini-samenleving op het water in Thailand

Het zweet gutst over mijn rug. Niet echt een lekker beeld, maar dan weet je hoe warm het is. We zijn net aangemeerd met een boot vol toeristen bij een eilandje. Een klein dorpje waar vooral kinderen en ouderen leven. Een plek waar toerisme belangrijk is, maar carrière maken een stuk moeilijker zal zijn…

We zijn in Thailand, een prachtig land waar de natuur voor O’s en A’s zorgt. Met mensen die dankbaar uit hun ogen kijken, omdat jij iets van hen koopt. Een habbekrats voor ons, een fortuin voor hen. De Indonesische vissers hebben hier hun eigen dorp gebouwd, zodat ze niet continu heen en weer hoefden te varen.

Een andere wereld

We lopen over de vlonders en zien ouderen schuilen in de schaduw. In Nederland zouden we een alarm afgeven, hier in Thailand is het niet meer dan normaal. Elk kraampje verkoopt nagenoeg hetzelfde en ik vraag me dan ook sterk af hoe het mogelijk is om genoeg inkomen te genereren. Na nog geen twee minuten komen we bij een schooltje aan. Het is “naptime”.

De kinderen mogen slapen. Begrijpelijk, want in deze hitte is leren een enorme uitdaging. Wij, de toeristen, mogen kijken en het voelt als inbreuk op hun leventjes. De kinderen die slapen liggen er
weerloos bij. Ze zijn niet ouder dan een jaar of zes. Het beeld van de kinderen laat een diepe indruk op mij achter.

Drijvend voetbalveld

Sommige kinderen kunnen niet slapen en spelen met een bal. Verderop zie je een drijvend voetbalveld liggen en de kinderen mogen één keer per week op dat veld voetbal spelen. Ze hebben het zelf gebouwd en het ziet er uit als een grote plaat waar de lijnen van een voetbalveld op gemarkeerd zijn. Als het drijvende voetbalveld stukgaat, zoals nu het geval is, dan maken ze het met zijn allen weer heel. Dit kan weken duren.

De saamhorigheid, de manier waarop dit dorpje samen leeft, daar kunnen wij nog wat van leren. De harde ondergrond zorgt ervoor dat de bal goed rolt en als de bal dan in het water valt, moeten ze een sprong maken in de zee. Slim bedacht om toch te kunnen sporten terwijl de temperaturen hoog zijn. Het is anders, maar daarom niet minder waardevol. Ik wil stiekem ook voetballen en een duik nemen. Net als hen.

Tags: , , , ,