MENU
Welcome to the future

Tijdreizen in het Twiske

Voetjes van de vloer en in het water met...

theaterfestival

augustus 1, 2017 reageren (0) Views: 995 Events Thyra de Groot

Een festival, maar dan anders

Een drankje in de hand, muziek dat door de speakers schalt en een paar goede vrienden om je heen. Klinkt als een leuk feestje toch? De ideale manier om de zomer door te komen. Weer of geen weer, een festival is altijd leuk en je kunt je horizon verbreden om naast muziekfestival ook een theaterfestival te bezoeken zoals De Parade of Over het IJ Festival. Misschien niet iets wat je meteen zou doen, maar de diversiteit zorgt ervoor dat het zeker de moeite waard is!

Verrassende voorstellingen

Nu hoor ik je denken: “Theater daar gaat mijn moeder heen en dat is suf!”  Deze gedachte is nergens voor nodig, want wist je dat juist jonge theatermakers de kans krijgen bij Over het IJ Festival om hun talenten verder te ontwikkelen? De containervoorstellingen zijn hier een voorbeeld van. Dit zijn voorstellingen die gemaakt worden door net afgestudeerde theatermakers speciaal op het NDSM Werf in Amsterdam Noord. Geïnspireerd door de stad krijg je locatietheater zoals het hoort te zijn. Elke keer weer anders, omdat het past bij de omgeving en elke druppel regen het verhaal kan veranderen.

Het leuke van afgelopen jaar was dat zowel jong en oud met elkaar verbonden werden. Jonge theatermakers werden door theatermakers die eerder op Over het IJ Festival stonden voorgedragen. Kleine pareltjes die aan het publiek werden laten zien. Dit resulteerde in een gevarieerd aanbod met thema’s die bij het tijdsbeeld van nu passen. Ook dit is één van de leuke dingen van theater, het laat de tijd zien waarin jij en ik leven.

theaterfestival

Date idee

Theater zorgt voor het moment om een goed gesprek aan te gaan met je beste vriendin om haar te laten weten hoe jij over bepaalde zaken denkt. Dit hoeft helemaal niet zwaarmoedig te zijn, want ook met een grote grijns kan jij het festival terrein verlaten. De magie van theater is juist het alledaagse op een speelse manier bespreekbaar maken. Met je hand vol snacks nieuwe voorstellingen bezoeken terwijl de sfeer relaxt aanvoelt.

Niks mantelpakjes of lakschoenen, maar een comfortabele broek waarmee je makkelijk op het gras kan ploffen. Om met je buurman te praten over de voorstelling die je net gezien hebt en wie weet zit je volgend jaar samen te smullen van alle theaterpareltjes die Nederland rijk is.

Dansers door het publiek heen

Ook is de Parade weer in Amsterdam te bezoeken tot en met 27 augustus en hier zijn ook toffe voorstellingen te bezoeken. Bij de voorstelling Lijf werd het publiek helemaal meegenomen. De dansers dansen door het publiek heen en krijgt het publiek ook hierdoor ontzettend goed mee. Je bent als bezoeker dus niet alleen maar publiek meer, je bent onderdeel van de voorstelling geworden.

Het is een combinatie van breakdance, streetdance en ook zouden we haast zeggen: acrobatiek. “De artiesten konden dansen zeg! Ziek goed. Ze stonden gewoon op één hand en sprongen hierop ook heen en weer, heel gaaf.” Zoals je hoort was het enthousiasme zeker te vinden bij de redactieleden op de afdeling. De voorstelling werd ook duidelijk naar een hoogtepunt gedreven, we keken onze ogen uit. Op een gegeven moment begon het dansen heel agressief te worden tot op een punt dat iedereen alleen nog maar aan het neuriën was, iedereen deed mee. Lees hier meer over de Parade 2017.

Tags: , , ,