MENU
gender reveal party

Gender revealparty, internetstress en my first emotional breakdown

Daklozen

Daklozen helpen fietsendiefstal tegen te gaan

herinneringen

augustus 18, 2017 reageren (0) Views: 2782 Life Joyce Veltman

De hersenen slaan emotionele gebeurtenissen op een speciale manier op

Het menselijk lichaam is een behoorlijke creatie die ons tot op de dag van vandaag kan blijven fascineren. Ons gehele lichaam wordt bestuurd door onze hersenen. Een stukje neurologische natte spons van anderhalve kilo zorgt er dus onder andere voor dat we kunnen bewegen, nadenken, observeren en noem het maar op. Hoe dit allemaal werkt was voorheen een groot mysterie. Er is daarom ook ontzettend veel onderzoek naar verricht de afgelopen jaren en nog steeds. Hoe slaan we bijvoorbeeld herinneringen en gebeurtenissen in onze hersenen op? Hoe is dat mogelijk?

Onderzoekers van het Radboudumc hebben ontdekt dat emotionele gebeurtenissen anders worden opgeslagen dan normale herinneringen zonder emotionele waarde. Normale herinneringen verliezen na verloop van tijd scherpte en detail. Bij emotionele herinneringen daarentegen is dat niet of nauwelijks het geval. Maar hoe werkt dit nu eigenlijk?

Hoe blijven de emotionele gebeurtenissen scherp?

‘Dat we emotionele gebeurtenissen beter en scherper kunnen onthouden komt voornamelijk door de noradrenerge activatie van de amygdala’, vertelt hersenonderzoeker Benno Roozendaal. Dit zijn een hoop moeilijke woorden op een rij waar jij en ik zonder enige uitleg waarschijnlijk vrij weinig van snappen. Dus kort en gemakkelijk vertaald houdt het in dat de amygdala (een gebied in de hersenen) verschillende zintuigelijke informatie combineert en aan emoties koppelt. Noradrenaline is een stofje in de hersenen dat hersenactiviteit opjaagt. Hierdoor schakelt amygdala de hippocampus in, een gebied in de hersenen dat zorgt voor de aanmaak en opslag van gebeurtenissen die je meemaakt.

Waarom vervagen de alledaagse herinneringen?

Hoe kan het dan dat alledaagse herinneringen na verloop van tijd slijten? Roozendaal vertelt dat dat te maken heeft met het ‘verplaatsen’ van herinneringen naar het lange termijn geheugen. De hippocampus heeft dan een kleinere rol en de hersenschors juist een grotere. Hierdoor gaan de scherpte en details van deze herinneringen na verloop van tijd afnemen.

Een kleine indruk

Voor mensen zoals ik, die geen verstand hebben van hoe het menselijk lichaam werkt en al helemaal niet van de moeilijke woorden die het allemaal met zich mee brengt, blijft het erg moeilijk om te begrijpen hoe het nou écht werkt. Toch is het leuk om nu een kleine indruk te hebben van hoe herinneringen worden opgeslagen in onze hersenen.

Tags: ,