MENU
solar

Of je eventjes je drugs aan me wilt laten...

Skyfest

Skyfest, een festival van (en op) hoog niveau

Dam tot Damloop

augustus 22, 2017 reageren (0) Views: 1044 Events Thyra de Groot

De magie van de Dam tot Damloop

Al sinds ik mij kan herinneren ben ik bloed fanatiek. Het begon al met monopoly. Mijn broer wilt nog steeds dat spel niet met mij spelen, omdat hij weet dat ik er alles aan doe om te winnen. Als ik iets in mijn hoofd heb, dan zal ik er met een honderd procent voor gaan. Wanneer ik dan ook vier jaar geleden mezelf uitdaagde voor de Dam tot Damloop was het duidelijk dat ik hem zou uitlopen. Ook al had ik nog nooit 16.1 kilometer hardgelopen..

Van voorbereiding tot run

De voorbereidingen werden getroffen. Ik zou het één keer doen. In de winkel van Runnersworld liet ik goede schoenen aanmeten. Sporten deed ik al wel, dus al snel kon in aan de slag. Het opbouwen was lastig, want ik vond het gênant om al na tien minuten bekaf te zijn. Opgeven werd steeds verleidelijker, maar met mijn winnaarsmentaliteit kon ik dat niet over mijn hart verkrijgen.

2013. Het was sneller september dan ik dacht. Vol adrenaline ging ik samen met een vriendin met de pendelbus naar Amsterdam toe. Goh, wat was dat bijzonder. Ik keek mijn ogen uit. Zoveel mensen wilde naar Zaandam rennen en ieder liep met zijn of haar eigen verhaal. Het startschot klonk en de eerste meters werden gelopen. De tunnel. De beroemde tunnel waar iedereen het over heeft. “Doseer” en “Ga niet te snel in het begin!” zijn verschillende adviezen die ik meermaals aangehoord heb.

Nooit meer

Tijdens het lopen dacht ik de hele tijd: “Ik doe dit nooit meer”. Volgend jaar sta ik langs de zijlijn met een wijntje in m’n hand. Aanmoedigen lijkt me veel gezelliger en minder uitputtend, want die 16.1 kilometen had ik zwaar onderschat. Ik heb het uiteindelijk uitgelopen hoor, want zoals bovengenoemd staat opgeven –heel cliché- niet in mijn woordenboek.

Net als de jaren die volgde, want op een of andere manier blijft de Dam tot Damloop magisch en wil ik toch elke keer weer mijn tijd verbeteren. Van mijn gedachte tijdens de loop is na de finish niets meer over, want hoewel ik door een blessure dit jaar de loop moet laten schieten, zal ik volgend jaar sneller dan ooit lopen.

Tags: , ,