MENU
Lief festival

Alleen maar liefde op Lief festival 2017

persen

Weeën opvangen, wegpuffen en wegpersen – PART 2

Slimmer

september 5, 2017 reageren (0) Views: 1003 Events, Life Thyra de Groot

Slimmer dan jij en ik samen

Er zijn robots in de maak. Kwaadaardige, maar ook robots die de mens een handje kunnen helpen. Het metaal is slimmer dan het vlees en bloed. Ze maken geen menselijke fouten. Dat de warmte die de persoon uit dan ook verloren gaat, dat nemen we maar voor lief en zo profiteren we van het onhaalbare haalbaar maken.

Gifted

Die robots worden gemaakt door knappe koppen die wel menselijk DNA bevatten. Slimme mensen, die ooit kinderen waren en waarmee je in klas zat. Die rare jongen met de grote bril dat net altijd even teveel wist. Je begrijpt natuurlijk wel dat ik nu even een stereotypebeeld neerzet. Iets wat de film Gifted achterwege laat. Laatst werd ik uitgenodigd op de perspremière van de film “Gifted”.

De film met in de hoofdrol Chris Evans en MCKenna Grace is geregisseerd door Marc Webb. Hoewel ik nog nooit wat van Grace gezien heb, geeft zij met haar puurheid weer hoe dat clichébeeld totaal omver geworpen kan worden. De film zit mooi in elkaar zonder teveel opsmuk, maar het is vooral het onderwerp wat mij intrigeert en wat mij betreft nog meer diepte verdiend.

Slimmer

©Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved.

Talent stimuleren

Het blijft namelijk nog vrij oppervlakkig en dat is zonde. Zeker in de tijd waarin elke klas meerdere kinderen met “rugzakken” zitten, is het iets om onze hersenen mee in beweging te zetten. Kinderen met een uitzonderlijk talent horen de kans te krijgen om zich verder te kunnen ontwikkelen. Uit verhalen met verschillende basisschoolleraren hoor ik nu vooral dat de aandacht gaat naar orde houden en het minimum halen van de cito-score.

Hoe kunnen de kinderen die extra uitdaging verdienen dan het beste uit zichzelf halen tijdens de strijdt om het minimale? Naast het kind dat talentvol is in rekenen, zijn er meer kwaliteiten die niet ontwikkelt kunnen worden. Tekenen, drama en muziekles zijn de eerste dingen die uit het programma gaan als de tijdsdruk te hoog is. Vakken die belangrijk zijn, omdat het de creativiteit bevorderd en creativiteit ervoor zorgt dat kinderen “out of the box” denken. Iets wat ook getoetst wordt op het moment dat je solliciteert. In deze tijd is dat geen overbodige vaardigheid en verdiend elk talent aandacht.

De film draait vanaf september in de Nederlandse bioscopen.

Tags: , ,