Je kent het vast wel, even een etentje hier, een paar nieuwe schoenen daar, dan ook nog dat ene leuke festival waar je graag naar toe wil en dan opeens “boem”… Halverwege de maand ben je door je geld heen, ‘hoe ging dat zo snel?’ denk je vervolgens bij jezelf. Vaak niet eens meer wetende waar het naar precies naartoe is gevlogen. Ik kan je vertellen dat je bij lange na niet de enige bent die last heeft van het bijhouden van zijn of haar financiën.
Uit onderzoek is namelijk gebleken dat Nederlanders over het algemeen vrij weinig moeite doen om hun financiën goed bij te houden. Dat ene gedeelte dat je hebt gespaard van je salaris wordt bij veel mensen halverwege de maand zo weer teruggestort op de normale rekening, omdat je geld opeens op is. Dat terwijl het helemaal niet zo moeilijk is om een goed overzicht te krijgen op je uitgaven.
Men doet weinig moeite om financiën bij te houden
We kennen natuurlijk allemaal wel een aantal tools om onze uitgaven op een rijtje te krijgen, denk bijvoorbeeld aan internetbankieren of de mobiele bankieren apps via eigen bank. Het zal je verbazen dat slechts 30% van alle Nederlanders hier gebruik van maakt. Maar liefst 41% van de Nederlanders hebben geen goed inzicht in de hoogte van met name de kleinere uitgaven. Van de Millennials (mannen en vrouwen die zijn geboren in de late jaren zeventig, de vroege jaren tweeduizend en alles daartussen, ook wel generatie y genoemd) is dit zelfs meer dan de helft, namelijk 53%.
Kopen Millennials impulsiever?
Betekent dit dan dat de Millennials impulsievere inkopen doen? Het antwoord daarop is ‘ja’. Met het aantrekken van de economie was het ook wel te verwachten dat ook de impulsaankopen toenemen. Nederlanders schatten in dat 20% van zijn kleinere uitgaven een impulsaankoop is. Hieruit blijkt dus dat Millennials vaker impulsaankopen doen dan niet-Millennials. Wel sparen Millennials vaker dan Nederlanders boven de 40 jaar. Wel vaak kleinere bedragen, maar het is in ieder geval een begin!
Tips and tricks
Een aantal handige tips om je financiën op een rijtje te krijgen: bereken je vaste lasten per maand, analyseer je uitgaven, stel een vast budget vast voor kleine uitgaven per maand en probeer je hieraan te houden, download een budgettool (bijvoorbeeld de Grip app van ABN AMRO, Pocket Expense of Debit & Credit) en tot slot: als je jezelf regelmatig betrapt op impulsieve aankoopjes, bedenk dan of het echt nodig is of dat je het wel kan laten liggen. Denk hier gerust even over na, dat is alleen maar beter.
Dit onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau DirectResearch in opdracht van ABN AMRO om het uitgavenpatroon van Nederlanders te onderzoeken. De netto steekproef is n=1000, waarbij de doelgroep representatief is voor de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder. Voor dit onderzoek zijn geen klantgegevens van ABN AMRO gebruikt.
Tags: Financiën, Geld, Millennials