MENU
Theater

Een beetje van Broadway in ons kikkerlandje

Chef'Special

Grootste show uit de carrière van Chef’Special

verwonderen

oktober 7, 2017 reageren (0) Views: 1054 Events Widad Abdalla

Waarom we ons moeten blijven verwonderen

Afgelopen week liep ik uit stage naar mijn fiets toe. Onderweg zag ik een heel zoet kind verrast om zich heen kijken terwijl hij in een kinderwagen zat. ‘Kijk! Woef woef!’ zei hij terwijl hij op en neer begon te wippen en met zijn armen te zwaaien. ‘Ja hoor, dat is een woef woef, maar nu moet je stil blijven zitten’ zei zijn moeder eigenwijs. Op dat moment realiseerde ik mij hoe gewend wij ‘volwassen mensen’ aan de wereld zijn geraakt. Alle kinderen bezitten het vermogen om zich te verwonderen, maar naarmate de meeste mensen ouder worden lijken ze dat kwijt te raken. Erg jammer als je het mij vraagt.

Waarom we stoppen met het verwonderen

Misschien heeft dat kind nog honderden enthousiaste ‘Kijk mama, woef woef!’ momenten nodig voordat hij langs een hond kan lopen zonder uit zijn bol te gaan. Als kind kijk je nog je ogen uit en sta je stil bij alle bijzondere en mooie dingen die je om je heen ziet. Terecht, niet waar? We leven ook in een wereld waarin we ons elke dag (nog steeds!) kunnen verbazen en verwonderen als we om ons heen kijken, maar we lijken het niet meer te doen… De meeste mensen zijn zo druk bezig met het alledaagse leven dat de verwondering over het leven naar de achtergrond wordt geschoven. Een blaffende hond? De zonsopgang? Schitterende sterren in de nacht? En de wereld die vrij in het rond zweeft? Hartstikke normaal op zijn duur. Het is ook niet gek dat we er na een tijdje gewend aan raken, maar maakt het ze dan minder speciaal?

Blijf jezelf verwonderen

Ik verwacht nu niet dat iedereen op aarde om elk klein dingetje een ‘aah’ en een ‘oeh’ roept en dat we ineens in zweefteven veranderen die deelnemen aan bijeenkomsten over ‘hoe mooi de wereld is’. Mag nog steeds, absoluut. Mocht er zo’n samenkomst plaatsvinden: invite me, I’m all yours. Ik hoop alleen dat wij ons wat meer bewust worden van de dingen om ons heen. Dat we leren om de schoonheid in alledaagse dingen te blijven zien, niet alleen tot onze vijfde levensjaar. Er zijn zó veel dingen waar je je over kan verwonderen. Denk aan de natuur, relaties, muziek, kunst, maar ook zijn er genoeg dingen om nog te doen! Maak bijvoorbeeld een bucketlist, al staan er kleine activiteiten op, het kan je waardevolle herinneringen geven. Als je niet weet wat je dan bijvoorbeeld zou moeten doen, dan kan je bijvoorbeeld kijken op van die activiteitensites zoals Jobe.nl.

En wat dat uiteindelijk met ons doet? We zullen meer waarde hechten aan de kleine dingen. Je weet wat ze zeggen: geluk is het waarderen van de kleine dingen in het leven. Dus nu aan jou de keus. Ben je dat dolgelukkige kind zodra hij een hond ziet? Of ben je zijn moeder die hem vertelt stil te zitten?

Tags: , ,