MENU
tuin

Leuk zo’n tuin, maar hoe houd je deze netjes...

Wanneer passen mensen bij elkaar?

ondernemer

oktober 13, 2017 Reageren (1) Views: 1676 Life Larissa Hendriks

Jezelf inschrijven als ondernemer

Tegenwoordig is het niet zo gemakkelijk meer om snel aan een vast en zeker contract te komen bij een bedrijf. Je ziet steeds vaker jonge ondernemers, vooral in de mediabranche. Zo heb ik mij bijvoorbeeld vandaag nog ingeschreven als ondernemer bij de Kamer van Koophandel!

Ingeschreven als ondernemer, wat nu?

“Ik zie dat je je rijbewijs hebt, je kan dit vergelijken met het moment dat je voor het eerst in die lesauto stapte. Er komt van alles op je af en je hebt geen idee hoe je het ooit onder de knie zal krijgen, maar op een gegeven moment krijgt alles een plekje”, zegt de man van de KvK tegenover mij. Ik ben al heel blij dat ik een boekhouder heb, want het is inderdaad een hoop dat ineens op je afkomt. Dat neemt niet weg dat het een geweldig leuk iets is, je eigen onderneming starten. Mijn onderneming heb ik “Let’sLaris” genoemd.

“Geef je telefoon even! Dan maak ik een foto van je wanneer je het document tekent!”

Tips voor nieuwe (of potentiele) ondernemers

(Her)ken jezelf

Weet wie je bent, wat je kan, wat je doet en hoe je dat het beste doet! Om jezelf te verkopen moet je eerst op een rijtje hebben wat je te bieden hebt. Vervolgens moet je ook écht in jezelf geloven. Als jij niet in jezelf gelooft, waarom zou een ander dan wel in jou geloven?

Lekker koffie leuten

Ga even een dagje lekker research doen naar welke personen interessant zouden kunnen zijn voor jou binnen jouw branche. Vervolgens probeer je met een aantal contact te leggen om een koffiedate te plannen. Hiermee bedoel ik overigens niet alleen potentiele opdrachtgevers, maar ook andere freelancers. Zie hun niet als “vijanden” of “concurrentie”. Vele opdrachten komen via via op je pad binnen je eigen branche.

Zorg dat je vindbaar bent

Maak een website aan, Facebook pagina, blog, Instagram, Twitter en misschien zelfs Pinterest. Maak het zo gek als je zelf wilt, zolang het maar relevant en te onderhouden blijft, anders heb je er niets aan en ziet het er alleen maar onprofessioneel uit. Zorg er echter wel voor dat je ergens vindbaar bent en maak een ander e-mailadres aan (lisa_l0ve_pizza@hotmail.com kan bijvoorbeeld écht niet). Wat ook handig is, is visitekaartjes drukken, bijvoorbeeld via Flyerzone. Deze kan je dan bijvoorbeeld aan je koffiedate geven!

Pas op dat je geen “yes man” wordt

Al die opdrachten zijn natuurlijk onwijs leuk en spannend! Het liefst neem je (vooral in het begin) alles aan dat op jouw pad komt. Toch is het aan te raden om goed na te denken voordat je “ja” zegt en durft “nee” te zeggen wanneer je denkt de tijd er niet voor te hebben of het niet aan te kunnen. Je wilt uiteindelijk ook niet een beneden verwachting aan resultaat leveren!

Voor iedereen die ook wilt starten als ondernemer: heel veel succes én plezier. Let’s do this!

Ik ben ondernemer! || #kvk

Een bericht gedeeld door larissa (@larissa.hendriks) op

Tags: , ,