MENU
school

School, baby, tentamen week, oftewel stress

rust

Vind je rust met de moderne monnik Kankyo Tannier

Gezonde leefstijl

november 3, 2017 Reageren (1) Views: 1271 Lessons, Life Joyce Veltman

Hoe jij een gezonde leefstijl met gemak vol gaat houden!

Het is nog een kleine twee maanden weg en dan staat het nieuwe jaar ons alweer op te wachten. Dat betekent weer een heel nieuw jaar om kansen te grijpen, nieuwe herinneringen te maken en natuurlijk niet te vergeten: nieuwe voornemens te overwegen. Mijn eigen voornemen is om een gezondere leefstijl aan te nemen en ik durf te wedden dat er nog veel meer zijn die dit voornemen met mij gaan delen. Al jarenlang staan ‘gezond leven’ en ‘afvallen’ gezamenlijk op nummer 1 in het rijtje van goede voornemens.

Aangezien de tijd voorbijvliegt en die twee maanden dus hoogstwaarschijnlijk ook zo weer om zijn, zijn hier alvast wat simpele tips voor het geval jij ook een van deze voornemens wil laten uitkomen in 2018!

Wees lief voor je lichaam, eet gezond

Een groot onderwerp om een gezonde leefstijl aan te kunnen houden is je voeding. Veel mensen hebben vaak last van het feit dat ze niet goed weten hoe ze het aan moeten pakken om echt gezond te gaan eten, omdat ze vaak niet weten wat nu wel en niet gezond is. Logisch, er gaan namelijk zo veel verhalen rond over wat er allemaal wel niet slecht voor je is om te eten, dat je er op een gegeven moment niet meer uit komt. Dat is vaak waar het bij velen al fout gaat. Het is daadwerkelijk van belang dat je je echt verdiept in voeding en wat gezond is en niet en in welke mate je iets eigenlijk mag eten. Hier is uiteraard tijd voor nodig.

Om je alvast op weg te helpen zal ik je verklappen dat je in ieder geval maximaal drie keer per dag een maaltijd mag eten. Tegenwoordig eten en drinken we zoveel tussen het ontbijt, lunch en/of avondeten door. Uit vele onderzoeken is gebleken dat als je maximaal drie keer per dag eet dat dat allerlei gezondheidsvoordelen oplevert. Zo blijft bijvoorbeeld de productie van insuline laag en krijgt je spijsvertering de nodige rust.

Daarnaast is het ook van belang dat je het juiste aantal calorieën eet. Als je minder gaat eten dan normaal, zal je lichaam zuiniger omgaan met energie. Hierdoor slaat je lichaam sneller vet op in plaats van dat het vet verbrandt. Eet daarom niet minder, maar anders. Een optimale verhouding van calorieën bestaat uit 30% koolhydraten, 40% vetten en 30% eiwitten.

Puur natuur

Probeer puur natuur te eten door zoveel mogelijk verse voedingsmiddelen te nuttigen. Op deze manier krijgt je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft om gezond te kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan verse groenten, fruit, noten, zaden, etc. Drink daarnaast vooral veel water! Het beste is dan ook om bewerkte voedingsmiddelen te vermijden en minder aardappelen, brood, pasta en rijst te eten.

Blijf bewegen

Ook niet geheel onbelangrijk: blijf bewegen! Uiteraard wel met mate. Het is niet goed om je lichaam harder te pushen dan dat het aankan. Denk bijvoorbeeld aan dagelijks een rondje wandelen, fietsen of zelfs huishoudelijke klusjes doen. Het klinkt misschien stom, maar je zult merken dat zelfs dit soort dingetjes invloed zullen gaan hebben op een gezondere leefstijl.

Multivitaminen, een goede toevoeging?

Tot slot kan het innemen van multivitamine ervoor zorgen dat je de juiste vitaminen en mineralen binnen krijgt die van belang zijn voor jouw lichaam. Bovendien kan het innemen hiervan de ooggezondheid en hersenfunctie bevorderen en de kans op ziekten laten verminderen. Let er wel op dat je de juiste hoeveelheid neemt, bij te hoge inname kan het schadelijk zijn. Multivitaminen zijn gewoon verkrijgbaar bij apotheken, drogisten en bij sommige supermarkten.

Hopelijk ben je nu al een klein beetje klaargestoomd voor het nieuwe jaar, alvast succes!

Tags: , , ,