MENU
ontstressen

Even ontstressen

concentreren

‘Wat was ik ook alweer aan het doen?’ –...

scriptie

november 9, 2017 Reageren (1) Views: 4618 Lessons, Life Winnie Hofstra

Zo speel je de scriptie uit zonder stress

Sommige studenten zullen er al volop mee bezig zijn en sommigen zullen er net aan beginnen. Dat enorme verslag dat jou gaat helpen aan je eindpapiertje: de scriptie. Het laatste level van je studietijd. Misschien voel je je alsof je op het punt staat de Mount Everest te beklimmen. Het feit dat dit het laatste is wat je moet doen voordat je afstudeert geeft al een druk op zich, maar zo’n scriptie is ook nog eens niet bepaald appeltje eitje. Er gaat veel werk, tijd en hersengekraak in zitten. Dat kan stress opleveren.

Stress is niet altijd slecht. Een beetje druk helpt ons ook om gemotiveerd te blijven, maar het moet niet de spuigaten uitlopen. Gebruik deze tips om het hoofd koel te houden tijdens je scriptie. Schrijf ze voorin je notitieboek. Wanneer jij een zenuwinzinking hebt kun je ze weer lezen, zo snel mogelijk rustig worden en je beseffen dat ook jij dit echt kunt!

Hoe tof is een nieuwe uitdaging?

Onthoud goed: je zit op school om te leren en ervaring op te doen. Je scriptie is een proces waarbij je nieuwe dingen leert en ontdekkingen doet. Misschien komen deze bijvoorbeeld bij je vervolgbaan wel van pas. Zie je scriptie als een interessante uitdaging die je aangrijpt. Uiteindelijk gaat het er om wat je er uithaalt. Je hoeft het niet meteen perfect te doen. Verder heb je niet voor niks al die jaren op school gezeten. Je hebt die kennis en nu hoef je het alleen toe te passen. You got this.

Denk niet aan alles tegelijk

Een scriptie is een groot onderzoek dat bestaat uit verschillende stappen. Misschien heb je het gevoel dat je hoofd ieder moment uit elkaar kan spatten wanneer je denk aan al die dingen die je nog moet doen. Niet doen! Denk niet aan alles wat je nog te doen staat, maar aan datgene wat prioriteit heeft. Maak een lijstje voor jezelf met dingen die die dag echt urgent zijn. Deze kun je dan rustig afwerken. Focus je steeds op één onderdeel. Maak van dit lijstje ook geen hele waslijst waardoor je alsnog door de bomen het bos niet ziet, maar zet er bijvoorbeeld maximaal drie dingen op. Het moet wel haalbaar zijn voor die dag.

Relativeren kun je leren

Wanneer je een moment van paniek hebt, sla dan niet gelijk op hol. Ga na waar deze paniek vandaan komt. Maak een lijstje met punten waar je je druk om maakt. Zo kun je zien waar de kern van de onrust ligt en wat je hieraan kunt doen. Zo kom je er hoogstwaarschijnlijk achter dat het helemaal niet nodig is om je druk te maken, omdat het op te lossen valt door je docent te raadplegen, een boek, het bedrijf waar je de scriptie voor doet of wat dan ook! Je kan dan relativeren en inzien hoe erg de situatie nu werkelijk is. Schrijf daarnaast ook op wat je wel goed vindt gaan. Zo zal je zien dat je echt wel op de goede weg bent.

Gun jezelf rust

In een eerder artikel was al te lezen dat genoeg ontspanning erg belangrijk is. Ga niet uren achter elkaar lopen bikkelen achter je bureautje. Gun jezelf en je hoofd ook rust. Neem na twee uur telkens een pauze en ga lekker een rondje lopen, trakteer jezelf op snoep of bel je beste vriend op. Door te lang achter elkaar door te werken wordt je concentratie er niet beter, blijft het druk in je hoofd en blijf je maar aan die scriptie denken. Neem een pauze om je eigen batterij op te laden en vol frisse moed weer verder te gaan.

Tags: , , ,