Glasvezel is een razendsnelle internetverbinding die op steeds meer plekken beschikbaar is. Maar hoe werkt het nou precies? En kan jij er ook gebruik van maken? We leggen het je hier uit.
Stel je eens voor: je bent de film die je al heel lang wilt zien aan het downloaden, in de woonkamer kijken je huisgenoten naar een Netflix-serie in HD-kwaliteit op de televisie en op je laptop speel je tegelijkertijd zonder vertraging een game met andere spelers op internet. In de tussentijd stuurt je computer ook nog even alle vakantiefoto’s op, zodat daar een mooi album van kan worden gemaakt.
Lijkt je dit allemaal wel een beetje veel gevraagd van je internetverbinding? Welnee! Met glasvezel kan dit makkelijk. Sterker nog, je houdt nog genoeg ruimte over voor andere dingen, zoals bijvoorbeeld een back-up in de cloud. Glasvezel internet maakt extreem snel internet mogelijk. In sommige gemeenten loopt die snelheid op tot wel 500 Mbit/s, wat bijna tien keer zo snel is als de gemiddelde ADSL- of kabelinternetverbinding. Nu steeds meer mensen tv kijken via internet en andere online diensten gebruiken, is de hoge snelheid die glasvezel biedt zeer welkom.
Hoe werkt internet via glasvezel?
Glasvezel is een techniek waarbij laserlicht door flinterdunne kabels wordt verstuurd. De patronen van deze lichtsignalen die door een glasvezelkabel lopen, worden omgezet naar voor computers leesbare gegevens. Doordat deze informatie zich met de snelheid van het licht verplaatst, profiteer je van de hoogst mogelijke snelheid.
Glasvezel internet is zeer betrouwbaar
De techniek van glasvezel is heel betrouwbaar en ongevoelig voor storingen. Dit komt doordat het licht dat zich door een glasvezelkabel verplaatst, tot wel tientallen kilometers kan worden verstuurd, zonder verlies! Bovendien versterkt het lichtsignaal zichzelf door handig gebruik te maken van zijn eigen reflectie binnen de mantel van de kabel. Zodra je op glasvezel wordt aangesloten, komt er een klein kastje in je meterkast te hangen. Dit is de plek waar de glasvezelkabel jouw woning binnenkomt en het signaal verder door het huis wordt verspreid.
Doe de postcodecheck
Wil je ook genieten van alle voordelen van glasvezel en ben je benieuwd of glasvezel op jouw adres beschikbaar is? Doe de glasvezel postcodecheck van KPN om de beschikbaarheid te controleren.