MENU

‘Oh wat erg, maar weet je wat ík heb...

dating tips

Nerveus voor een date? Deze mindset gaat je helpen!

solliciteer

november 19, 2017 reageren (0) Views: 984 Lessons, Life Manon Munnix

Zo raak jij stress kwijt bij het solliciteren

Dit is het dan. Je bent klaar met studeren en gaat op zoek naar een baan. Of je bent nog bezig met studeren en gaat op zoek naar een stage. Je pakt je laptop erbij en gaat opzoek naar een sollicitatie die misschien wel bij je past, die eventueel wel de baan of stage van je leven kan bezorgen. Urenlang ga je op zoek en als je dan éindelijk iets gevonden hebt wat je leuk lijkt, zie je dat je zeker niet de enige bent die solliciteert naar de functie. Maar hoe zorg je nou dat jij er uit springt?

De voorbereiding

Het is en blijft een moeilijk proces, ik zit er nu namelijk middenin. Ik ben al dagenlang stiekem aan het zoeken naar een stage die mij geweldig lijkt. Het invullen van mijn standaardgegevens gaat prima, een foto invoeren gaat prima, een CV maken en invoeren gaat al wat moeilijker en dan komt het grootste obstakel tijdens de voorbereiding: de motivatiebrief. Beter gezegd: de allesbeslissende brief die ervoor zorgt of je uitgenodigd wordt voor een gesprek. De engste brief uit je leven dus.

De motivatiebrief

Ik lees nogmaals de oproep goed door en begin te typen. Bij een motivatiebrief is het belangrijk dat je kijkt naar de aspecten die gegeven worden bij de oproep. Wat voor taken moet je gaan uitvoeren, wat is het exacte profiel die ze zoeken en beschrijvingen die opvallen. Het is belangrijk om deze punten te verwerken in je motivatie, waarom pas jij in het plaatje? Waarom moeten ze jou aannemen? Staat er een klein opvallend detail in de advertentie? Gebruik het!

Het gesprek

Ben je eenmaal door naar de tweede ronde en word je uitgenodigd voor hét sollicitatiegesprek? Good job! Nu is de tijd aangebroken voor de echte business.

Het begint gelijk bij binnenkomst, want de eerste indruk is natuurlijk één van de belangrijkste momenten. Een goed begin is het halve werk, denk maar aan een artikel, is de intro goed geschreven dan word je geprikkeld om door te lezen. Zo werkt dat ook met een sollicitatie gesprek. Begin daarom met een stevige handdruk en goed oogcontact tijdens het voorstellen. Uit onderzoek is gebleken dat dit zelfverzekerdheid uitstraalt.

Tijdens het gesprek is het belangrijk om goed te luisteren en te glimlachen. Beantwoord de vragen niet alleen met ‘ja’ en ‘nee’,  maar vertel oprecht waarom je denkt dat je geschikt bent. Hierbij is liegen natuurlijk niet handig. Belangrijk is ook dat je niet negatief praat over je oude of huidige werkgevers praat, zo kan het natuurlijk overkomen dat jij dat ook over hun als jouw werkgever gaat doen.  Last but not least, ben je positief? Laat gelijk je interesse zien voor de baan en vraag naar de volgende sollicitatieronde.  Oh en belangrijk, vergeet je gesprekspartner niet te bedanken voor zijn of haar tijd!

After the big round

Natuurlijk is het afwachten van de uitslag een verschrikkelijk stressvol ding, maar probeer rustig te blijven. Je kunt natuurlijk ook zelf de hoorn pakken. Niet gelijk natuurlijk, maar als je zelf belt naar het bedrijf laat dit een goede motivatie zien.

En dan, hopelijk, ben je even goed klaar met studeren en begin je eindelijk in de praktijk!

 

Tags: , , , ,